Ništa od preimenovanja Masarykove ulice

Ništa od preimenovanja Masarykove ulice

Povjesničar  dr. Neven Budak ocijenio je, međutim, kako nije znanstveno utvrđena uloga Đurekovića, s čime se složio i predsjednik Odbora Zoran Piličić (HDZ).

Neimenovana spojna ulica između Ulica kneza Branimira i Dubrave, imenovala bi se Ulicom Roberta Škrnjuga, u spomen na prvog poginulog branitelja Zbora narodne garde iz Zagreba

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine  odbio je u utorak prijedlog da se Masarykova ulica preimenuje u Ulicu Stjepana Đurekovića, po imenu hrvatskog disidenta kojega je u Njemačkoj likvidirala UDBA. Prijedlog je podnio Tomislav Jelić, bivši gradski zastupnik i kandidat za gradonačelnika (na izborima 2009.) U svojoj argumentaciji u medijima, Jelić je ocijenio kako „Masaryk ničim i nikad nije zadužio Hrvate, već je svojim vanjskopolitičkim nastupima zagovarao stvaranje Jugoslavije i srpsku dominaciju unutar nje“.

Odbor_imenovanja
Zoran Piličić

Član radne skupine Odbora, povjesničar  dr. Neven Budak ocijenio je, međutim, kako nije znanstveno utvrđena uloga Đurekovića, s čime se složio i predsjednik Odbora Zoran Piličić (HDZ).

Prijedlogu Tomislava Jelića također se usprotivilo Hrvatsko-češko društvo podsjetivši da je već uspjelo spriječiti dva prijašnja pokušaja preimenovanja ulice koja nosi ime po utemeljitelju i prvom predsjedniku Čehoslovačke Tomášu Masaryku (1850. – 1937.). Prvi put prijedlog je 1996. godine podnijelo Društvo hrvatskih književnika koje je predložilo da se Masarykova preimenuje u Krležinu. Tom su prilikom predstavnici Hrvatsko-češkog društva istaknuli Masarykove zasluge, kao „istinskog demokrata i humanista za kojeg demokracija nije bila samo tehnika ili oblik vladanja, nego i mogućnost ostvarenja moralnih zakona, od priznavanja slobode svim ljudima do nenasilja, otvorenosti i kritičnosti“.

Ime mijenjano za vrijeme NDH

Masarykova ulica svoje ime nosi od 1930. godine, a preimenovana je za vrijeme NDH 1941., da bi joj ime ponovno bilo vraćeno1945. godine.

Odbor je također odbio prijedlog Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove da se Aleja grada Bologne preimenuje u Aleju grada Bolonje. U raspravi je zaključeno da se imena nekih gradova pišu i čitaju u izvornom obliku.

Usvojen je prijedlog Udruge ratnih veterana 1. Gardijske brigade „Tigrovi“ da se neimenovana spojna ulica između Ulica kneza Branimira i Dubrave, pored trgovačkog centra Interspar imenuje Ulicom Roberta Škrnjuga, u spomen na prvog poginulog branitelja Zbora narodne garde iz Zagreba, pa će takav prijedlog biti proslijeđen Gradskoj skupštini na usvajanje. Prihvaćeno je i da se Park hrvatskih dragovoljaca u Španskom preimenuje u Park hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

Odbor je još usvojio većinu prijedloga o izmjeni imena 30-ak javnih površina koje je predložio Gradski ured za katastar i geodetske poslove, a radilo se, pretežito, o fonetskom i etimološkom usklađivanju naziva ili usvajanju kolokvijalnih naziva. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni