Ništa od formiranja Gradske skupštine

Ništa od formiranja Gradske skupštine

Gradska skupština na sjednici u četvrtak ipak nije konstituirana. Sjednica je prekinuta na samom početku u nazočnosti svih gradskih zastupnika (51) zato što nije zaprimljen niti jedan zahtjev za članstvom u Mandatnom povjerenstvu te ono iz tog razloga nije moglo biti formirano. Sjednica je tako završila već na samom početku, a Zagreb je privremeno ostao bez vodeće gradske institucije.

Prema najavi tajnice Gradske skupštine Mirjane Lichtner Kristić nova će sjednica biti zakazana do datuma koji će Ministarstvo uprave odrediti u roku 30 dana.

Za konstituirajuću sjednicu bile su predložene četiri točke: izbor Mandatnog povjerenstva, izvješće Mandatnog povjerenstva i verifikacija mandata članova Gradske skupštine, izbor Odbora za izbor i imenovanja te izbor predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine.               

Gradonačelnik Milan Bandić nije bio raspoložen komentirati nastalu situaciju poručivši novinarima neka mu pitanja postave »prekosutra«.

No prije neuspjelog pokušaja konstituiranja Skupštine, iz Bandićeve stranke poslali su priopćenje u kojem se navodi kako se »u nastavku započetih razgovora očekuje dogovor o projektnim prioritetima od posebne važnosti za poboljšanje kvalitete života svih građana u predstojećem mandatnom razdoblju«. Nakon toga utvrdit će se modeli suradnje klubova skupštinske većine kako bi se osigurala stabilnost, koordiniranost i učinkovitost rada svih javnih službi Grada Zagreba.

»S obzirom na važnost Gradske skupštine Grada Zagreba kao drugog po važnosti predstavničkog tijela u Hrvatskoj, od iznimne je važnosti ubrzati procese postizanja dogovora kako bi se građanima Grada Zagreba pružale još kvalitetnije i brže javne usluge«, stoji u zajedničkom priopćenju Bandićeve Stranke rada i solidarnosti,  HDZ-a i Lista grupe birača nositeljice Brune Esih.

Na nekonstituiranje Skupštine osvrnuo se i predsjednik zagrebačkog HDZ-a, Andrija Mikulić koji je istaknuo da ovo što se dogodilo u Skupštini nije djelo HDZ-a, nadodavši kako će započeti pregovori brzo završiti.

Za formiranje većine Bandiću je potrebno pet zastupnika s liste Brune Esih koji traže jamstvo da će Trg maršala Tita u Zagrebu biti preimenovan. Među njima je i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji tvrdi kako nije istina da traže ured za kulturu i mjesta u odborima za preimenovanje ulica i trgova, kako su izvijestili neki mediji. Tvrdi da se o tome uopće nije razgovaralo, no nije htio reći što će još zahtijevati u pregovorima. Nije se libio kritizirati gradonačelnika Bandića. Poručio je da u Zagrebu treba proučiti način raspodjele novca poreznih obveznika te riješiti  probleme klijentelizma i monopola. Istaknuo je da se različite istrage i optužnice više ne smije događati u Zagrebu.

Tomislav Tomašević iz stranke Zagreb je naš smatra kako činom nesazivanja Skupštine Milan Bandić, zajedno sa Brunom Esih i Zlatkom Hasanbegovićem rade isključivo igrokaz, odmičući se od stvarnih problema. (MaK / BoJa)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni