Nintendo nas vraća u 1980-e

Nintendo nas vraća u 1980-e

Ako ste i vi u skupini koju je obradovala vijest o pojavljivanju ove retro konzole, onda ćete se morati još malo strpiti jer bi se ona na američkom tržištu trebala pojaviti 11. studenoga po cijeni od 59,99 dolara

Nakon što se u javnosti pojavila vijest da se njihova nova igraća konzola na tržištu neće pojaviti sve do iduće godine, Nintendo je neočekivano izvukao jednu (zaista) staru sa svojih polica koja bi u međuvremenu mogla privući podosta kupaca, pretežno nostalgičara. Konzola nazvana Nintendo Classic Mini može oživjeti igre s Nintendo Entertainment System-a (NES), a stiže s već učitanim starim favoritima kao što su Super Mario Bros., Pac-Man, Zelda, Metroid, Castlevania, Donkey Kong i dr.

Mario Bros.
Mario Bros.

Iako ima načina da i danas igramo klasične igre s konzola; postoje mrežne aplikacije, a tu su i trgovine prepune prenesenih verzija, rijetko je da sami proizvođači izbacuju platforme s retro naslovima, izuzmemo li Mega Drive (poznat i kao Genesis) tvrtke SEGA. Ispada kako se na nostalgiji ne može tako dobro zaraditi kao na novim igricama.

No Nintendo je unatoč tome odlučio izbaciti Classic Mini (punog naziva: »Nintendo Entertainment System: NES Classic Edition«) koji je zapravo umanjena, ali vjerna replika stare NES konzole. Čak i četvrtasti igraći kontroleri izgledaju kao oni u originalnoj izvedbi.

»Željeli smo omogućiti obožavateljima svih uzrasta priliku da se podsjete na izvorni Nintendov sustav i ponovno otkriju zbog čega su se u njega prvotno zaljubili«, objašnjava predsjednik izvršni direktor Nintenda zua Ameriku Reggie Fils-Aime u priopćenju. »Nintendo Entertainment System: NES Classic Edition je idealan za svakoga tko se sjeća NES-a ili poželi podijeliti svoja nostalgična sjećanja s novom generacijom igrača«.

Konzola se spaja na HDTV putem HDMI kabela i dolazi s 30 instaliranih NES igara. One su, naravno pohranjene u internoj memoriji pa korisnik ne mora posezati za ROM ketridžima.

Ipak, nema naznaka da će igrači pored onih instaliranih moći dodati dodatne igre. Iz Nintenda kao objašnjenje navode da je na konzoli obuhvaćen mix NES-ovih najomiljenijih igara svih vremena, kao i »kultnih klasika« te neke igre koje su se dosta igrale kada se NES prvi put pojavio, u prvoj polovici 1980-ih.

nintendo-classic-mini-nes-kutijaClassic Mini dolazi sa HDMI kabelom, strujnim adapterom, i jednim NES Classic kontrolerom, a dodatni kontroleri moći će se kupiti po preporučenoj cijeni od 9,99 dolara.

Ako ste i vi u skupini koju je obradovala vijest o pojavljivanju ove retro konzole, onda ćete se morati još malo strpiti jer bi se ona na američkom tržištu trebala pojaviti 11. studenoga po cijeni od 59,99 dolara.

Popis predinstaliranih igara:

Balloon Fight
BUBBLE BOBBLE
Castlevania
Castlevania II: Simon’s Quest
Donkey Kong
Donkey Kong Jr.
DOUBLE DRAGON II: THE REVENGE
Dr. Mario
Excitebike
FINAL FANTASY
Galaga
GHOSTS’N GOBLINS
GRADIUS
Ice Climber
Kid Icarus
Kirby’s Adventure
Mario Bros.
MEGA MAN® 2
Metroid
NINJA GAIDEN
PAC-MAN™
Punch-Out!! Featuring Mr. Dream
StarTropics
SUPER C
Super Mario Bros.
Super Mario Bros. 2
Super Mario Bros. 3
TECMO BOWL
The Legend of Zelda
Zelda II: The Adventure of Link

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni