Nikola Tesla – genij za budućnost

Nikola Tesla – genij za budućnost

Akademik Vladimir Paar od mnogobrojnih je Teslinih zasluga izdvojio otkriće elektomagnetskog fenomena, a obzirom da jedna od 13 fizikalnih jedinica odnosno jedinica magnetske indukcije nosi njegovo ime, rekao je, za Teslu će se znati dok bude čovječanstva

U okviru tradicionalne manifestacije „Tesla&friends“ koju organizira Udruga Nikola Tesla – genij za budućnost, jučer je u prostorijama u Komori Zagreb pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Turističke zajednice Zagreba, Američke škole za menadžment i tehnologiju i Komore Zagreb održana je međunarodna konferencija Tesla u Zagrebu 2013., posvećena 157. rođendanu tog briljantnog znanstvenika i inovatora svjetskoga glasa. Središnja tema „Portret genija – Tesline ideje o prirodi i energiji svemira u svjetlu suvremene fizike“ okupila je oko 50 sudionika, uz sudjelovanje domaćih i stranih predavača.

U ime Komore Zagreb sudionike konferencije pozdravio je njezin predsjednik dr. Zlatan Fröhlich, rekavši kako je to ujedno i prilika da od stručnjaka nešto više saznamo ili da se prisjetimo Teslinih teorija i izuma, a njih je više od tisuću, koji su otvorili put razvoju industrije i visokih tehnologija. Ujedno je istaknuo važnost znanosti, obrazovanja, inovativnosti i kreativnosti kao temelja današnjeg gospodarskog i ukupnoga društvenog razvoja.

Tesla kao vizionar

O Tesli kao vizionaru najvećih otkrića u fizici govorio je poznati hrvatski i svjetski fizičar, akademik Vladimir Paar, izdvojivši od brojnih Teslinih zasluga otkriće elektomagnetskog fenomena, a obzirom da jedna od 13 fizikalnih jedinica odnosno jedinica magnetske indukcije nosi njegovo ime, rekao je, za Teslu će se znati dok bude čovječanstva, jer će i primjena elektromagnetizma biti sve veća. Ujedno je govorio i o „nepoznatom“ Tesli koji je otkrio rendgenske zrake prije Röntgena, prijenos signala pomoću elektromagnetskih valova prije Marconija te svojim pokusima dokazivao elektrostatski karakter katodnih zraka prije Thompsona i iznosio ideju i eksperimentalne argumente za postojanje kozmičkih zraka prije nego što ih je otkrio Hess.

Nehercijanski elektromagnetizam Nikole Tesle bila je tema predavanja Gorana Marjanovića, beogradskog istraživača Teslinih izuma i novih teorija u fizici koji je, između ostalog, izdvojio Tesline valove kao potpuno novi fizički entitet i složeniju energetsku formu od klasičnih elektromagnetskih valova, naglasivši da mnoge ideje tog znanstvenika predstavljaju potpuno nove znanosti i tehnologiju budućnosti. Predavanje pod nazivom Teslina galaksija – treća revolucija održao je dr. Luka Boršić sa zagrebačkog Instituta za filozofiju, govoreći o prijelazu s tiskane riječi na svjetlosno električne medije, čemu su, kako je rekao, pripomogli izumi Tesle. Istine i manipulacije o Teslinoj duhovnosti, znanosti i tehnologijama bile su, pak, tema predavanja koje je održao prof. dr. Davor Pavuna, sa švicarskog Federalnog instituta za tehnologiju, istaknuvši da se Tesline vizije o elektromagnetizmu i fizici općenito tek sada postepene razotkrivaju, a naglasak je stavio na njegovu ulogu u kontekstu suvremene post-kvantne znanosti trećeg tisućljeća.

Danas, u 19 sati, u hotelu Esplanada, gradonačelnik Bandić obratit će se nazočnima na manifestaciji Tesla & friends 2013., u sklopu koje će biti dodijeljene godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost.

Više o ovom sjajnom hrvatskom znanstveniku možete saznati na:www.unt-genius.hr.

(zg-magazin)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni