Nikad veći “Advent u Zagrebu”

Nikad veći “Advent u Zagrebu”

Program Adventa na Europskom trgu također je orijentiran prema noćnim satima. Osim koncerata posjetitelji ovog trga moći će pogledati brojne projekcije filmova te kušati autentična hrvatska jela. Prigodne adventske kućice nazvane su “Pojedi me” i Kupi me”, a otvorene su svakoga dana od 29. studenoga do 31. prosinca, radnim danom od 12 do 23 sata, a vikendom od 10 do 23 sata

Kako se približava vrijeme Božića nemoguće je ne vidjeti i propustiti božićni ugođaj, koji ovih dana traje u Zagrebu. Ukrašavanje Grada lampicama i ostalim dekoracijama započelo je krajem studenog, a od nedavno Trg krasi i 17-metarski bor, koji je poklonila obitelj Krešić iz Dubrave. Ovogodišnji program u sklopu manifestacije Advent u Zagrebu puno je veći od dosadašnjih. Sve je započelo paljenjem prve adventske svijeće 29. studenog na Trgu bana Josipa Jelačića, a ove godine Turistička zajednica Grada Zagreba u suradnji s nadležnim gradskim uredima odlučila je proširiti ponudu Adventa u Zagrebu.

Prošle je godine među Zagrepčanima, ali i sve brojnijim turistima bilo popularno klizalište na Trgu. Ove godine ono je promijenilo lokaciju i znatno je veće. Novi ledeni park smješten je na Tomislavcu, a naša se ekipa uvjerila kako radovi idu prema planu. U tijeku je postavljanje staza i dotjerivanje detalja, a otvorenje se očekuje 5. prosinca.

Adventska kuća

Adventska-kucaVeć tradicionalna Adventska kuća i ove je godine postavljena na glavni gradski trg. Nastupom Kraljeva ulice službeno je otvorena jučer, a osim u glabenom programu, posjetitelji će moći probati i raskošnu gastronomsku ponudu. Kobasice, palačinke, pečene paprike, jeger, samo su dio gastro ponude u ovogodišnjoj Adventskoj kući.

Zagrepčanima i turistima će se ove godine predstaviti brojni dječji zborovi, zborovi mladih i odraslih, plesne skupine i kulturno-umjetnička društva, a na kraju dnevnog programa u večernjim satima biti će nastupi mladih zvijezda u usponu. Sada već tradicionalni božićni koncert „Želim život” Zaklade Ana Rukavina održati će se 19. prosinca s početkom u 21 sat.

Preko dana zatvoreno

Ponudom u Adventskoj kući i na ostalim lokacijama u Gradu zadovoljan je i Davor, kojeg smo prekinuli u ispijanju toplog čaja. „Došao sam nedavno u centar i ovo malo što sam prošao po gradu mi se svidjelo. Čini mi se da je ponuda bolja nego proteklih godina i mislim da je to dobro. Trebalo bi dati više prostora našim obrtnicima da rade. Jedino što mi se ne sviđa je činjenica kako je dosta toga u ovo doba dana zatvoreno po gradu pa se stječe dojam da je adventska ponuda namjenjena za večernje sate“, rekao je Davor.

Advent-FuliranjeNaša se ekipa vrlo brzo uvjerila koliko je naš sugovornik bio u pravu. Naime, u jutarnjim satima popularno „Fuliranje u Tomićevoj ulici“ bilo je u fazi mirovanja. Sve kućice bile su zatvorene, a sličnu situaciju zatekli smo i na Europskom trgu te na Zrinjevcu. Čini se kako je ipak sve namjenjeno noćnim pticama. Tako je posložen i glazbeni program Adventa na Zrinjevcu, gdje u večernjim satima svakodnevno budu nastupi glazbenih grupa i pjevača. Kao i prošlih godina ponuda suvenira i ostalih predmeta je drugačija od one u Bogovićevoj ili Gajevoj ulici. Ovdje se mogu kupiti predmeti od keramike, ručno izrađen nakit, drvene igračke, slike…

“Okusi Hrvatske u Europi”

Program Adventa na Europskom trgu također je orjentiran prema noćnim satima. Osim koncerata posjetitelji ovog trga moći će pogledati brojne projekcije filmova, te kušati autentična hrvatska jela. Prigodne adventske kućice nazvane su “Pojedi me” i “Kupi me”, a otvorene su svakoga dana od 29. studenoga do 31. prosinca, radnim danom od 12 do 23 sata, a vikendom od 10 do 23 sata.

Najavljen je i program „Okusi Hrvatske u Europi”, koji će posjetiteljima predstavljati hrvatske gastronomske adute u street food izdanju. Program je osmislio Rene Bakalović, a cilj mu je promocija autentičnih hrvatskih jela u svima dostupnom izdanju. Nedjeljom ujutro održavat će se izložbe mladih umjetnika – Gabrijele Rukelj, Pekmezmed-a, NInja Tiger-a, Kristijana Smoka.

Brački kamen vole kupovati i turisti

Advent-Vedran-bracki-kamenOni koji vole razgledati adventsku ponudu Grada u jutarnjim satima, morat će svratiti do Bogovićeve i Gajeve ulice, gdje je od jutra otvorena većina štandova i kućica s toplim napicima. Posebno su zanimljivi štandovi na kojima se nude domaći, originalni proizvodi poput sira, domaćeg vina i rakija, medenjaka i proizvoda od meda, nakita. Oni koji su u potrazi za božićnim poklonima, na božićnom sajmu u ulicama oko Trga bana Josipa Jelačića sigurno će nešto pronaći. Naša je ekipa razgovarala s Vedranom, koji prodaje na štandu pod nazivom Kameni otok. Riječ je o suvenirima i ostalim uporabnim predmeta od domaćeg, bračkog kamena.

„Nudimo nakit, mužare, vaze, svjećnjake, satove, umjetničke skulpture, satove, kutije za nakit i mnoštvo drugih proizvoda od bračkog kamena. Ljudima se sviđa ponuda, a posebno turistima“, priznaje Vedran. On smatra kako bi na božićnom sajmu trebala biti isključivo ponuda domaćih proizvođača. „To bi dalo posebnost ovom sajmu“, smatra Vedran.

Naša se ekipa imala priliku uvjeriti kako su Zagrepčani i turisti željni domaćih proizvoda jer su Vedrana tijekom našeg razgovora mnogi znatiželjnici ispitivali detalje o proizvodima, ali i cijenama.

Valentina Vukoje

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni