Nije u šoldima sve, ali bez njih ne gre!

Nije u šoldima sve, ali bez njih ne gre!

(Hit Mladena Grdovića bio je vrlo popularan ovih dana / Foto: Youtube, snimka zaslona)

Tako je 400 000 Hrvata spremnih za odlazak iz Hrvatske u Irsku i kojekuda, oduševljeno prihvatilo pjevati “Nije u šoldima sve…!”, odlazeći upravo za šoldima i radi šoldi?!

Laslo Torma

Ovih se dana često čula pjesma Nije u šoldima sve…, koji je na »inicijativu« naših nogometaša prihvatila pjevati i raja (puk) kojoj život zagorčava baš to što nema šoldi ! No ono što je za mene možda najdegutantnije je to kada vidim da punim ustima pjevaju Nije u šoldima sve…! upravo oni kojima je jednodnevni prihod veći od jednomjesečnog ili višemjesečnog prihoda onih koji ih »obožavaju«!

Jeli doista nije u šoldima sve, kada vam za neplaćeni račun za komunalije dolazi ovrhovoditelj da vas deložira iz stana? Jeli doista nije u šoldima sve, kada vam dijete leže gladno,i ujutro ide gladno u školu? Jeli doista nije u šoldima sve kada umirovljeni učitelj/profesor kopa po kontejnerima?

Nema veće radosti za političare, za Vladu nego kada se pjeva – Nije u šoldima sve…!, a ne Thompsonovi stihovi – «…jesu li nas prevarili…?«. A vlast se vjerojatno zato plašila da Thompson ne zapjeva, je bi se narod možda sjetio njegove stihove pjevati u obradi »…goni bandu i Vladu iz banskih dvora i Sabora !«.

Tako je 400 000 Hrvata spremnih za odlazak iz Hrvatske u Irsku i kojekuda, oduševljeno prihvatilo pjevati Nije u šoldima sve…!, odlazeći upravo za šoldima i radi šoldi?! Zar neki od stotinjak državnih agencija i instituta ne bi konačno trebao istražiti ovaj sociološki fenomen, koji je već veoma blizak onom u starome Rimu, kada su, zna se tko, klicali – Ave Caesar, morituri te salutant! (lat. Zdravo Cezare, pozdravljaju te oni koji će umrijeti), koji bi se u osuvremenjenoj verziji mogao reinterpretirati kao »Bravo dečki iz repke, i mi ćemo za vama iz ove Hrvatske , gdje nam nema ni šoldi, ni pristojnog života«.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni