Nije svako zlo za zlo!

Nije svako zlo za zlo!

Sva nakupljena energija nakon višetjednog mirovanja i izolacije bit će odjednom oslobođena i to će se manifestirati u svim segmentima društva

Žarko Delač

Žarko Delač

Većina današnjih suvremenika u Hrvatskoj sjeća se događaja koji su uslijedili nakon Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. godine! Nešto manjem broju zasigurno je ostalo u sjećanju slično stanje duha i nacije nakon završetka vojno redarstvene operacije Oluja. Stoga se već sada sa sigurnošću možemo pripremati za sličan scenarij nakon završetka aktualne pandemije uzrokovane virusom. To znači da se u obiteljskom okruženju možemo posvetiti planiranju putovanja, izleta, zimovanja, uređivanju okućnica ili realizaciji novih poslovnih planova.

Sva nakupljena energija nakon višetjednog mirovanja i izolacije bit će odjednom oslobođena i to će se manifestirati u svim segmentima društva. Od pojačane turističke potrošnje, kupovine, otvaranja novih poduzeća do ulaganja u nekretnine. Ustvari, ovakav proces može se usporediti s krivuljom koja se naziva sinusoida iako u posljednje vrijeme često u medijima i javnom prostorima govorimo o eksponencijalnoj ili linearnoj krivulji.

No posve je jasno da se sinusoidalnim oblikom može najbolje usporediti cjelokupan život jer nakon kiše dolazi sunce, nakon noći mrak ili nakon krize prosperitet. Tako je potrebno demistificirati sve trenutačne pesimiste, malodušne osobe ili lažne proroke. Jedino što je mana u našem ponašanju što vrlo brzo zaboravimo na sve prethodne poteškoće i umjesto da na valovima zanosa i ponosa ostvarimo još bolje rezultate često iz toga ne izvučemo korist.

Beskičmenjaci nas zadužili uzduž i poprijeko i osigurali si nezamislivo bogatstvo

Nakon Oluje nismo iskoristili šansu za jačanje gospodarstva, već su naprotiv pojedini političari i beskičmenjaci umiješali svoje prste te nas zadužili uzduž i poprijeko, a sebi i svojim nasljednicima osigurali nezamislivo bogatstvo. Pokoji sudski postupak na tu temu samo je iznimka koja to potvrđuje. Isto tako, nakon nogometnog uspjeha od burno najavljivanog nacionalnog stadiona nije preostalo niti N. Kao se ne bi ponovio sličan scenarij ne treba se previše pouzdati u znanstvenike i znanost jer je uostalom očigledno kako se niti oni ne mogu složiti s uzrocima, posljedicama i načinom zaštite od običnog koronavirusa.

Svjedoci smo brojnih suprotnih stajališta i mišljenja ne samo hrvatskih već i svjetskih znanstvenika o aktualnoj tematici. Postavlja se onda logično pitanje što nam tek znanost i znanstvenici mogu ponuditi na pitanje svih pitanja, a to je postanak svijeta i ljudskog života. Stoga je sada pravi trenutak za još snažniji povratak vjeri i crkvenom nauku kako nas i nakon završetka ove krize gramzljivost i pohlepa pojedinaca ne bi još dublje odvela u krizu. Polako to shvaćaju i brojni europski političari, perjanice europske globalizacije koja je potpuno pala na prvom većem zajedničkom ispitu.

Sve su se države zatvorile u svoje granice, provode autonomnu zdravstvenu i epidemiološku politiku, ne postoji jedinstveni fond za pomoć i potporu kao i način na koji se odgovara na gospodarsku krizu. Sve su to dobre pouke za budućnost ako ćemo naravno, iako u to ne sumnjam, iz njih izvući pouke.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni