Nije poznato mišljenje zamjenice gradonačelnika o odvajanju ureda za kulturu

Nije poznato mišljenje zamjenice gradonačelnika o odvajanju ureda za kulturu

Navedenu su točku na današnji dnevni red Odbora postavili zastupnici HSLS-a, među njima i predsjednik Skupštine Darinko Kosor

U četvrtak se održava Skupština Grada Zagreba na čijem će se dnevnom redu između ostaloga naći i odvajanje ureda za kulturu od sadašnjeg zajedničkog ureda sa sektorima za obrazovanje i sport. Navedenu su točku na današnji dnevni red Odbora za statut, poslovnik i propise postavili zastupnici HSLS-a, među njima i predsjednik Skupštine Darinko Kosor, na što su se pojedini članovi Odbora pobunili jer iz tog razloga nije poznato mišljenje zamjenice gradonačelnika Sandre Švaljek.

Ratko Maričić smatra kako je „Prijedlog legalan i prema zakonu, no u Poslovniku stoji da ako radno tijelo ocijeni da je za jednu točku neophodno mišljenje gradonačelnika, u ovom slučaju njegove zamjenice, ono može odgoditi raspravu po tom pitanju“. Većinom glasova Odbora odlučeno je da se rasprava odgodi do četvrtka ujutro do kada će se saznati mišljenje Švaljek o stvaranju posebnog ureda za kulturu.

Sastao se i Odbor za socijalnu skrb koji je prihvatio Izvješće o provedbi mjera i aktivnosti za 2014. godinu iz Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom. „Ove godine unutar navedenih aktivnosti planiramo završetak Centra neovisnog življenja u Novom Jelkovcu u kojem će živjeti dvadesetak osoba, dok će za ostale građane s poteškoćama biti mjesto dnevnog boravka i kreativan prostor, također najavljujemo i rješavanje utvrđivanja invaliditeta iz jedinstvenog mjesta za ulazak u sustav rada“, iznijela je Marinka Bakula, pomoćnica pročelnice za zaštitu osoba s invaliditetom.

Iako su uspjeli zadržati financijska sredstva dobivena od Grada Zagreba na razini prošle godine, nadaju se njihovom povećanju u narednom razdoblju. Približno 300 tisuća kuna dobiju od Grada ili putem natječaja, dok im je rashod nešto iznad milijun kuna.

„Puno se toga napravilo no puno je još toga pred nama. Roditeljima djece s poteškoćama u razvoju preporučuje se samo šest vrtića na području grada iako bi svi trebali biti osposobljeni za rad s njima. Tu se najčešće ni ne radi o velikim teškoćama, nego primjerice logopedski problemi“, naglasila je Silva Žele.

Uz to, članovi Odbora ponovno su se dotaknuli problema platformi za invalide na ulazima u pothodnike koji se često kvare te gotovo nitko nema pomoći od njih. „Najbolje bi bilo napraviti betonske rampe na ulazima no za njih nema mjesta, ili liftove. Nije istina da se sadašnje platforme ne koriste, one se redovno obilaze i popravljaju. Problem je s vandalima koji u otvor za ključeve guraju papiriće, žvake i slično pa ih je potrebno popravljati“, odgovorila je pomoćnica pročelnika. (I.C.)