Ni 21 milijun kuna nije dovoljno za izgradnju Spomenika domovini

Ni 21 milijun kuna nije dovoljno za izgradnju Spomenika domovini

(Izabrano rješenje arhitekta Nenada Fabijanića / Izvor:www.nenadfabijanic.hr)

Grad Zagreb poništio natječaj

Spomenik domovini trebao bi prema najavama biti izgrađen najkasnije na proljeće 2020., te preuzeti komemorativnu funkciju Oltara Domovine na Medvedgradu, čime bi on potonji mogao pasti u zaborav, iako ga je dao podići prvi hrvatski predsjednik

Grad Zagreb je poništio natječaj za gradnju Spomenika domovini, koji bi trebao biti smješten između zagrebačke Gradske uprave i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, jer se »ne može napraviti za 21 milijun kuna«, potvrdio je u srijedu navečer Hini autor Spomenika domovini, arhitekt Nenad Fabijanić, a prenosi portal Index.

Postupak javne nabave je poništen s obzirom na analizu troškovnika radova sudskog vještaka. Na natječaj je stigla samo jedna ponuda još početkom studenog koju je dala zajednica ponuditelja Tigra i Vodotehnika, koje su navele cijenu od 27,4 milijuna kuna (bez PDV-a), što je za gotovo šest milijuna kuna više od procjene Grada. Nakon višemjesečne analize Grad je odlučio poništiti natječaj i planira raspisati novi u veljači.

Spomenik domovini trebao bi prema najavama biti izgrađen najkasnije na proljeće 2020., te preuzeti komemorativnu funkciju Oltara Domovine na Medvedgradu, čime bi on potonji mogao pasti u zaborav, iako ga je dao podići prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Arhitekt Fabijanić smatra da je natječaj »legitimno poništen« te da će drugi koji se priprema u najkraće vrijeme biti zapravo ponavljanje prvog s korigiranom cijenom s obzirom da su se cijene materijala u zadnje dvije godine povećale.

Hini je rekao da je njegov projekt davno završen, predan i čeka gradnju i vjeruje da se spomenik može završiti početkom sljedeće godine, a u najboljem slučaju već najesen.

Zagrebgački gradonačelnik Milan Bandić svojedobno je visoku cijenu opravdavao specifičnošću i složenošću projekta te materijala.

Večernji list navodi kako si staklene opeke, naime, posebno su dizajnirane u češkoj majstorskoj radionici u nadstandardnoj veličini od 70 x 230 x 500 mm, a za unikatni uzorak zaslužan je akademski kipar Jeronim Tišljar. Opeke će posložiti u stakleni Zid boli inspiriran onim autentičnim, nastalim tijekom Domovinskog rata na Selskoj cesti i srušenim 1993. godine. Drugi objekt spomenika je kameni monolit od tri metra na kojem će strane delegacije i državnici ostavljati cvijeće i vijence za žrtve koje su pale za domovinu. On će biti napravljen od hrvatskog kamena. Posljednji, treći element je portal dužine tridesetak metara, koji će biti izrađen od polimera.

Galerija s idejnim rješenjem N. Fabijanića dostupna je na: http://www.nenadfabijanic.hr/hrvatski/projekti/spomenik_foto_hr.html (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni