Neznatno smanjenje cijena ZET-a, parkinga, vode i odvoza otpada

Neznatno smanjenje cijena ZET-a, parkinga, vode i odvoza otpada

Od 1. studenog otpad se konačno počinje naplaćivati po volumenu, a ne kao do sada po kvadratnom metru stambene površine

Iako se nedavno iz Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga najavljivalo drastično smanjenje cijena komunalnih usluga, uštede građana u konačnici ipak neće biti takve.

„Cijene ZET-a bit će povoljnije za učenike, studente, nezaposlene i umirovljenike pa će oni mjesečne kupone plaćati 100 umjesto dosadašnjih 120 kuna, odnosno 960 umjesto 1200 kuna na godišnjoj razini“, istaknula je u petak na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga, naglasivši kako je smanjenje cijena rezultat dobrog poslovanja i poboljšanja kreditnog rejtinga Holdinga u prvih šest mjeseci ove godine.

Ono što se najviše očekivalo je smanjenje računa Vodoopskrbe i odvodnje, a Zagrepčani će njihove režije dobivati umanjenje za 10 posto.

„Radi se o smanjenju varijabilnog dijela koji će se plaćati 4,21 kune po kubiku, a koji je do sada građane stajao 4,68 kuna po kubiku. Za socijalno ugrožene obitelj to znači 2,50 kune, a ne više 2,80 kune“, objasnila je Vesna Arar Maričić, iz Vodoopskrbe i odvodnje, na današnjoj konferenciji za medije.

Od 1. studenog otpad se konačno počinje naplaćivati po volumenu, a ne kao do sada po kvadratnom metru stambene površine. Nove cijene će se dobiti izračunom broja odvoza otpada koji se množi s volumenom spremnika i naknadom od 0,09622 kuna po litri bez PDV-a.

Broj odvoza otpada ostaje nepromijenjen, odnosno tri puta tjedno, a zanimljivo je se mijenja način odvoza usprkos tome što građani još nisu dobili nove spremnike, odnosno još se nisu ni odlučili za veličinu novih kanti. Zahtjevi prema zajednici korisnika za veličinu i broj spremnika tek će se početi slati građanima. Za obiteljske kuće najmanji će biti onaj od 80 litara, a za zgrade 120 litara.

„Građanima se treba pobuditi svijest o razdvajanju otpada, a mi ćemo povećati broj zelenih otoka i reciklažnih dvorišta. Korisnicima će se omogućiti da dodatno smanjuju količinu komunalnog otpada što će rezultirati smanjenjem veličine spremnika ili broja mjesečnih odvoza“, pojasnila je Stojić Deban.

Tijekom studenog očekuje se i smanjenje cijene parkiranja u javnim garažama i parkirališnim zonama. Mjesečna karta u prvoj zoni stajat će 720, a ne više 800 kuna, u drugoj zoni 360, umjesto 400, dok će u trećoj zoni iznositi 128 kuna za razliku od dosadašnjih 150.

„Pošto računi za studeni stižu u prosincu možemo reći da se radi o blagdanskoj čestitci građanima“, naglasila je zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin odbacivši tvrdnje da se radi o predizbornim potezima, jer su ove promjene, kako je kazala, najavljene u travnju ove godine.

I.Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni