Nezaposlenost će rasti do kraja ožujka

Mrsić je nakon sjednice Vlade komentirao nove podatke prema kojima je broj nezaposlenih prešao 370.000, a od Nove godine bez posla ostalo više od 10.000 ljudi, istaknuvši kako se nezaposlenost trajno može smanjiti samo investicijama u nova radna mjesta

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić jučer je izjavio da će nezaposlenost nastaviti rasti do kraja ožujka, kada će početi padati zbog sezonskog zapošljavanja.

Mrsić je nakon sjednice Vlade komentirao nove podatke prema kojima je broj nezaposlenih prešao 370.000, a od Nove godine bez posla ostalo više od 10.000 ljudi, istaknuvši kako se nezaposlenost trajno može smanjiti samo investicijama u nova radna mjesta. Broj zaposlenih počet će znatnije rasti nakon što BDP poraste iznad dva posto, rekao je Mrsić koji očekuje da će se ove godine trend rasta nezaposlenosti polako zaustavljati, a u 2014. i 2015. otvorit će se nova radna mjesta i past će broj nezaposlenih.

Podsjetio je kako je lani zaposleno najviše ljudi u posljednjih pet godina, što pokazuje da se hrvatsko tržište rada počelo restrukturirati. No još se više otpušta radnika nego što se prima. Aktivne mjere politike zapošljavanja omogućavaju prilagodbu radne snage vremenima kada će se početi otvarati nova radna mjesta, a sredstva u proračunu za to su povećana 24 posto, kaže Mrsić.

Najviše očekuje od tri mjere – rada bez zasnivanja radnog odnosa, samozapošljavanja i očuvanja radnih mjesta te javnih radova u kojima će nezaposleni ubuduće moći ostati na radnome mjestu godinu dana, a ne šest mjeseci. (hrt /zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni