Nezaposlenim osobama udomiteljstvo može biti zanimanje

Nezaposlenim osobama udomiteljstvo može biti zanimanje

(Foto: vlada.gov.hr)

Ukupno je za uslugu udomiteljstva osigurano 228,55 milijuna kuna i to za opskrbnine korisnicima 183 milijuna kuna, a za naknade udomiteljima 45,55 milijuna kuna

Vlada je u srijedu u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog Zakona o udomiteljstvu koji je obveza iz nacionalnog programa reformi za 2018. godinu.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić je pojasnila da se u izradu ovog zakona išlo s obzirom da stanje u udomiteljstvu u Republici Hrvatskoj nije bilo zadovoljavajuće zbog nedovoljnog broja udomiteljskih obitelji i njihove neravnomjerne rasprostranjenosti na području Hrvatske. Stoga nije bilo moguće intezivirati proces deinstitucionalizacije djece iz ustanova socijalne skrbi kao ni proces prevencije institucionalizacije.

„Cilj novog zakona je omogućiti obavljanje standardnog udomiteljstva kao zanimanja nezaposlenim udomiteljima, osigurati specijalizirano udomiteljstvo kao zanimanje u svrhu zbrinjavanja djece s najtežim teškoćama i potrebom za najvećim stupnjem podrške. Ovaj zakon će omogućiti dobivanje odgovarajuće naknade za rad udomiteljima“, rekla je ministrica Murganić. Za one koji se odluče za udomiteljstvo kao zanimanje plaćali bi se doprinosi i naknada za obavezno osiguranje.

„Na taj način bi se poboljšali uvjeti za udomitelje i omogućilo da uslugu udomiteljstva pružaju i mlađe nezaposlene osobe za razliku do sada kada je polovica udomitelja iznad 55 godina starosti“, istaknula je ministrica Murganić. Ukupno je za uslugu udomiteljstva osigurano 228,55 milijuna kuna i to za opskrbnine korisnicima 183 milijuna kuna, a za naknade udomiteljima 45,55 milijuna kuna.

Među ostalim prijedlozima zakona Vlada je u saborsku proceduru uputila i Nacrt prijedloga zakona o korištenju psa pomagača kojem je cilj uspostava suvremenijeg zakonoskog okvira koji bi definirao djelatnost korištenja psa pomagača i terapijskog psa, proširio krug pravnih osoba koje obavljaju djelatnost, proširio krug korisnika psa pomagača uključivanjem djece s teškoćama u razvoju te definirao proces školovanja pasa i osposobljavanja korisnika. Također, zakon bi omogućio korisnicima lakšu dostupnost u ostvarivanju usluge korištenja pasa kroz bolju regionalnu zastupljenost pružatelja usluga, redefinirao vrste pasa koji se koriste za pomoć, proširio prava korisnika pasa pomagača, definirao prava drugih koji sudjeluju u postupku socijalizacije, školovanja pasa i edukacije osoba.

Na godišnjoj razini u tu svrhu je osigurano nešto manje od 1,9 milijuna kuna.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni