Nevidljivi ‘crtični kod’ mogao bi doprinijeti recikliranju odjeće

Nevidljivi ‘crtični kod’ mogao bi doprinijeti recikliranju odjeće

(Foto: DPA)

Jeste li znali da se reciklira manje od 15 posto od 92 milijuna tona odjeće i drugog tekstila koji se godišnje odbaci? Kako bi to promijenili, istraživači su razvili jeftine utkane oznake, izrađene od fotonskih vlakana, a nadahnuće za to rješenje našli su u krilima leptira, javlja DPA Magazine.

“To je poput crtičnog koda koji je utkan izravno u tkaninu odjevnog predmeta”, rekao je koautor studije Max Shtein, profesor znanosti o materijalima i inženjeringa Sveučilišta u Michiganu.

“Možemo prilagoditi fotonska svojstva vlakana kako bi bila vidljiva golim okom, čitljiva samo pod svjetlom bliskim infracrvenom ili bilo kojom kombinacijom”, dodao je.

Učinkovitije recikliranje

Obične oznake često ne izdrže do kraja životnog vijeka odjevnog predmeta – mogu se odrezati ili oprati dok ne postanu nečitke, a informacije bez oznake mogu se istrošiti. Recikliranje bi moglo biti učinkovitije da je oznaka utkana u tkaninu, nevidljiva dok je ne treba pročitati. Tu bi mogla pomoći nova vlakna načinjena od višeslojnog plastičnog materijala.

Poduzeća za recikliranje već koriste sustave za sortiranje blisko infracrvenom zračenju koji identificiraju različite materijale prema njihovim prirodnim optičkim potpisima – PET plastika u boci za vodu, na primjer, izgleda drugačije pod bliskim infracrvenim svjetlom nego HDPE plastika u vrču za mlijeko.

Različite tkanine imaju različite optičke potpise, ali Brian Iezzi, postdoktorand u Shteinovom laboratoriju i vodeći autor studije, objašnjava da su ti potpisi od ograničene koristi za recikliraše zbog rasprostranjenosti tkanina mješovitog sastava.

Informacija o zemlji podrijetla

“Da bi istinski kružni sustav recikliranja funkcionirao, važno je znati točan sastav tkanine – recikliraš pamuka ne želi platiti za odjeću koja je izrađena od 70 posto poliestera”, rekao je Iezzi.

“Prirodni optički potpisi ne mogu pružiti tu razinu preciznosti, ali naša fotonska vlakna mogu”, kaže.

Iako je fotonsko vlakno skuplje od tradicionalnog tekstila, istraživači procjenjuju da će rezultirati samo malim povećanjem cijene gotovih proizvoda.

“Fotonska vlakna trebaju činiti samo mali postotak – samo jedan posto gotovog odjevnog predmeta”, rekao je Iezzi.

Shtein kaže da bi se, osim što olakšava recikliranje, fotonsko označavanje moglo koristiti da se potrošačima kaže gdje i kako je roba napravljena, pa čak i za provjeru autentičnosti robnih marki proizvoda.

Tim je podnio zahtjev za zaštitu patenta i procjenjuje načine za napredak u komercijalizaciji tehnologije.

Pripremio: B: Jagačić


(Izvor: https://www.dpaonthenet.net/article/195877/Invisible–barcode–could-revolutionise-the-way-we-recycle-clothing.aspx)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni