Neupotrebljivo 11 srednjoškolskih objekata, za osnovne škole još nema službenog podatka

Neupotrebljivo 11 srednjoškolskih objekata, za osnovne škole još nema službenog podatka

(Foto: Ilustracija)

“Ističemo, međutim, da je 61 srednja škola uporabljiva, odnosno imaju mala oštećenjima ili su bez ikakvih oštećenja”, poručuju iz Gradskog ureda za obrazovanje

Mediji su se ovih dana raspisali o broju škola oštećenih u potresu koji se dogodio 22. ožujka. Nabacuju se tu različite brojke, ali to su samo procjene, a našem portalu je javljeno da je nekoliko (prvenstveno osnovnih) škola na području Donjeg grada zadobilo teška oštećenja te neće uskoro biti upotrebljive. Stoga smio uputili Gradskoj upravi kako bismo i službeno doznali prave razmjere šteta.

”Što se srednjih škola tiče, od 72 objekta srednjih škola, njih 2 su proglašene neuporabljivima, a njih 9 privremeno neuporabljivima. Ističemo, međutim, da je 61 srednja škola uporabljiva, odnosno imaju mala oštećenjima ili su bez ikakvih oštećenja. Naglašavamo također da će konačni rezultati utvrđivanja štete za objekte osnovnih škola biti poznati tijekom ovog tjedna”, odgovorili su nam iz Gradskog ureda za obrazovanje.

No ponavljaju kako od 226 objekata dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Zagreb njih čak 200 nije pretrpjelo nikakvo oštećenje, 15 ih ima mala oštećenja koja nisu zapreka za njihovo korištenje, a samo 11 ih ima žutu oznaku koja označava da objekti trenutno nisu uporabljivi.

„Nijedan objekt dječjih vrtića nije dobio crvenu oznaku, odnosno nije proglašen neuporabljivim. Ističemo također da su radovi na sanaciji vrtića već započeli te se kompletna sanacija svih oštećenih objekata očekuje prije početka nove pedagoške godine”, navodi se u odgovoru ZG-magazinu koji potpisjue pročelnik Grdskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Dodaje se kako je već pokrenuta izrada projektne dokumentacije i troškovnika sanacije oštećenih objekata, a u nekima je sanacija već i započeta. Kako bi se što više škola i vrtića što prije stavilo u funkciju, najprije će se sanirati najmanje oštećeni objekti, a potom oni teže oštećeni.

„Ističemo također kako će u slučaju ponovnog pokretanja redovitog odgojno-obrazovnog procesa svi zagrebački učenici i polaznici dječjih vrtića imati organiziran redovan odgojno-obrazovni rad”, navodi pročelnik Lovrić.

Zanimalo nas je i na koji će se način roditeljima vratiti novac za preplaćeni produženi boravak koji djeca nisu koristila tijekom nedavnog štrajka učitelja. Riječ je o ukupno 15 dana, koliko djeca nisu odlazila u školu te stoga uslugu produženog boravka nisu ni koristila. No iz Ureda su se fokusirali na aktualnu situaciju te nam poručili kako je u proceduru upućena izmjena Programa javnih potreba u osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju, kojim se pobliže uređuju uvjeti i plaćanje produženog boravka. Izmjenom je predviđeno da se roditelji/skrbnici u cijelosti oslobađaju plaćanja programa produženog boravka od 16. ožujka 2020. godine do opoziva Odluke o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu Vlade Republike Hrvatske.

Izmjene i dopune navedenog programa javnih potreba stupit će na snagu danom donošenja od strane Gradske skupštine Grada Zagreba, čija sjednica se očekuje sljedeći tjedan, a objavit će se i u Službenom glasniku Grada Zagreba, zaključuje se u odgovoru.

Pročelnik Lovrić nam je na prijašnji upit odgovorio da će se »neodržani nastavni sati u programu produženog boravka ipak odraditi bez dodatne financijske obveze za roditelje«….

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni