Neslavno posljednje mjesto: Po gospodarenju otpadom Zagreb je najgori grad u Europi

Neslavno posljednje mjesto: Po gospodarenju otpadom Zagreb je najgori grad u Europi

U odvojenom prikupljanju otpada u pet kategorija (metal, papir, plastike, stakla i biootpada), Grad Zagreb zauzeo je posljednje mjesto sa svega 5 kilograma po stanovniku

Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) koja prati sektor gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu i Hrvatskoj, priopćila je u četvrtak da je Europska komisija objavila opširno izvješće o odvojenom prikupljanju otpada uspoređujući stanje u svim glavnim gradovima 28 zemalja članica.

“Prenosimo sa žaljenjem, ali ne i neočekivano, u bitnome, da je Grad Zagreb posljedniji od 28 europskih glavnih gradova, dakle najgori od svih europskih metropola po gospodarenju komunalnim otpadom”, navode iz UZOR-a.

Prema istom izvješću, u odvojenom prikupljanju otpada u pet kategorija (metal, papir, plastike, stakla i biootpada), Grad Zagreb zauzeo je posljednje mjesto sa svega 5 kilograma po stanovniku. Za usporedbu, prvi je Luksemburg sa 189 kilograma po stanovniku, susjedna nam je Ljubljana postigla 160 kilograma, a prosjek svih europskih glavnih gradova je 80 kilograma po stanovniku, navodi se u priopćenju za medije.

“Svjedočili smo i svjedočimo brzoj i uspješnoj uspostavi sustava odvojenog prikupljanja otpada i recikliranja u Ljubljani koja je uspostavom i težnjom k Zero Waste (tzv. nula otpada) konceptu postigla stopu recikliranja od 55,4 %. Slijede je Tallinn s 47,2 %, Helsinki s 38,6 % te Dublin i Stockholm, a sustav od “vrata do vrata” u izvješću se pokazuje kao posljedično najuspješniji. Trojku na začelju čine pak Sofija, Bukurešt, a posljednji je Zagreb s tek jedan posto”, navodi se.

Slična je situacija s Zagrebom i prema svim drugim obrađenim kriterijima praćenja odvojenog prikupljanja i recikliranja prikaznih podataka, uključujući i kompostiranje, u kojem je Hrvatska zadnja na ljestivci s 2 % te implementaciji PAYT (Pay As You Throw – “plati koliko baciš”) sustava. Naime, upravo se PAYT sustav pokazao kao jedan od glavnih razloga uspješnom odvojenom prikupljanju frakcija otpada.

“Ovakvo katastrofalno stanje samo je realistična posljedica dugogodišnje namjerne nebrige, neznanja i nehtijenja nadležnih tijela u Gradu Zagrebu (i Republici Hrvatskoj). Odvojeno prikupljanje i recikliranje je obveza, a ne opcija izbora. Naši rezultati su na žalost očigledni”, navodi se u priopćenju.

Zemlje koje su uspostavile sustav odvojenog prikupljanja imaju visok postotak recikliranja. Mi pak, gubitke zbog ekonomskog neiskorištavanja i neodvojenog prikupljanja i recikliranja otpada (MSW) već dugo plaćamo, kao i svejednako neodgovarajuću naknadu za uslugu odvoza otpada.

U UZOR-u tvrde kako su ovako loši rezultati zapravo posljedica “dugogodišnje demagogije delanja u Zagrebu 24 sata na dan, 365 dana godišnje“.

Stoga Udruga UZOR, nastavljajući dalje, “izražava punu podršku ministru zaštite okoliša i prirode Slavenu Dobroviću u provedbi programa i uspostavi sustava gospodarenja otpadom, baziranog na provedbi principa cirkularne ekonomije i Zero Waste, kako u Gradu Zagrebu, tako i u Republici Hrvatskoj”. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni