Neslavno drugo mjesto po percepciji korupcije u gospodarstvu

Neslavno drugo mjesto po percepciji korupcije u gospodarstvu

Na pitanje jesu li korupcija i mito uobičajena praksa u poslovanju, u Sloveniji je pozitivno odgovorilo čak 96 posto ispitanika. U stopu je prati Hrvatska, gdje je 90 posto menadžera potvrdilo da je takva praksa uobičajena

Prema percepciji korupcije u gospodarstvu neslavna rekorderka u Europi je Slovenija, a u stopu je slijedi Hrvatska, po čemu su znatno iznad europskog prosjeka, pokazalo je najnovije istraživanje tvrtke Ernst & Young.

Na pitanje jesu li korupcija i mito uobičajena praksa u poslovanju, u Sloveniji je pozitivno odgovorilo čak 96 posto ispitanika. U stopu je prati Hrvatska, gdje je 90 posto menadžera potvrdilo da je takva praksa uobičajena.

Na pitanje je li mito uobičajena praksa za dobivanje poslovnog ugovora u konkretnom sektoru iz kojeg dolazi sudionik ankete, potvrdno je odgovorilo njih 40 posto. Usporedbe radi, u Sloveniji je na isto pitanje pozitivan odgovor dalo njih 46 posto.

Korupcija je najmanje raširena u Švicarskoj, gdje je tek 10 posto ispitanika ocijenilo da je mito i korupcija uobičajena praksa u gospodarstvu te zemlje. Europski prosjek je 39 posto.

U istraživanju provedenom u razdoblju od studenoga do prosinca 2012. sudjelovalo je više od 3000 članova uprava, nadzornih odbora, direktora i suradnika iz ukupno 36 zemalja. Provedeno je 3459 razgovora sa zaposlenicima velikih kompanija putem telefona, elektroničkim putem ili osobno.

Raširenost korupcije

Od svih zemalja koje su sudjelovale u tom istraživanju, 57 posto ispitanika priznalo je da je korupcija raširena praksa u njihovim državama, dok ih je samo 26 posto kazalo da je za ugovaranje posla potrebno dati mito.

Od zemalja u okruženju prema percepciji korupcije u gospodarstvu bolje plasirane od Hrvatske su Grčka i Slovačka (84 posto), Srbija (83 posto), Mađarska (70 posto), Italija (60 posto), Poljska (59 posto) i Austrija (46 posto).

Većina ispitanika priznala je da su pod većim pritiscima da ostvare dobre financijske rezultate u idućih 12 mjeseci. Najviše to osjećaju menadžeri u Irskoj, gdje je njih 80 posto potvrdilo da osjećaju takve pritiske. Slovenija je na devetom mjestu (67 posto), dok je Hrvatska zauzela 14. mjesto, s obzirom na to da 64 posto menadžera osjeća navedene pritiske.

Dno ljestvice u toj kategoriji drže Srbija, s 40 posto pozitivnih odgovora, baltičke zemlje s 39 posto, dok zadnje mjesto pripada Turskoj, gdje navedene pritiske osjeća njih 32 posto, prenosi Hina.

U istraživanju je menadžerima postavljeno i pitanje prikazuju li kompanije nerijetko svoje financijske rezultate boljima nego što u stvarnosti jesu. I u toj kategoriji Slovenija je zauzela visoko drugo mjesto sa 66 posto, dok se Hrvatska s 58 posto svrstala na peto mjesto. Na zadnjem mjestu je Finska, sa samo 7 posto. (hrt / zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni