(Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti – tema 52. zagrebačkog salona

(Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti – tema 52. zagrebačkog salona

(Nikola Albaneže, kustos i autor koncepcije / Foto: Tomislav Čuveljak)

Odabrani radovi umjetnika moći će se razgledati do 28. listopada na više lokacija u Zagrebu, a ulaz je besplatan

Zagrebački salon, ugledna nacionalna izložba suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, ponovno otvara svoja vrata u četvrtak, 5. listopada. Njegova ovogodišnja, 52. realizacija, u organizaciji ULUPUH-a i pod vodstvom Ivane Bakal, ravnateljice Salona, posvećena je primijenjenim umjetnostima i dizajnu. Središnju temu Salona pod nazivom (Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti osmislio je Nikola Albaneže, kustos i autor koncepcije.

»Pored središnje teme, 52. zagrebački salon obogaćuje izložba Zadatak Jakovlje, ZS laboratorij s modnim događanjima te niz predavanja i radionica. Na natječaj za sudjelovanje na Salonu prijavilo se 111 autora i autorskih grupa sa 203 rada, a sedmeročlani žiri odabrao je za izlaganje 96 radova 70 autora i autorskih grupa«, istaknula je Ivana Bakal, ravnateljica Salona u susret otvaranju ove doista ugledne nacionalne izložba suvremenog umjetničkog stvaralaštva, s dugom tradicijom.

»Stalna napetost između čovjekove potrebe za usustavljenjem svih pojava i svake aktivnosti te nadilaženjem uspostavljenoga sustava, ogleda se na ovogodišnjem Salonu u spajanju raznovrsnih funkcija i raznorodnih estetika, u ironiji i podrivanju ustaljenih percepcija, u ozbiljnim i duhovitim projektima i realizacijama. Ovogodišnji je Salon potvrda iznimne kreativnosti brojnih izlagača u mnogim likovnim disciplinama, medijima i poetskim izričajima. Mislim da je tema (Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti bila istinski poticajna umjetnicima, potvrda čega je i njihov velik odaziv«, naglašava autor ovogodišnje koncepcije Salona, Nikola Albaneže.

Svečano otvorenje 52. zagrebačkog salona održat će se u četvrtak, 5. listopada u Muzeju Mimara, s početkom u 19 sati i otvoreno je za javnost. Sadržaji Salona i odabrani radovi umjetnika po izboru Ocjenjivačkoga suda te pozvanih od strane izbornika, moći će se razgledati do 28. listopada na više lokacija u Zagrebu: u Muzeju Mimara, Muzeju za umjetnost i obrt, Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, Galeriji ULUPUH, Dvorani ADU F22 (19. i 20.10.) te u javnim prostorima: ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i na Cvjetnome trgu. Za trajanja 52. Salona ulaz se neće naplaćivati ni na jednoj lokaciji.

Više o 52. zagrebačkom salonu i svim sadržajima potražite na službenoj web i fb stranici Salona:

http://52zagrebackisalon.com/

https://www.facebook.com/52zagrebackisalon/

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni