Nepoznati Humphrey Bogart

Nepoznati Humphrey Bogart

Katharine Hepburn je rekla: “Bio je jedan od najvećih frajera koje sam ikad upoznala. Hodao je sredinom ceste.”

Humphrey Bogart (New York, 25. prosinca 1899. – Los Angeles, 14. siječnja 1957.) je slijedio svoju ljubav prema moru i u proljeće 1918. se prijavio u Mornaricu SAD-a. Kasnije se prisjetio: “S osamnaest godina rat izgleda kao sjajna stvar. Pariz! Francuske djevojke! Dovraga sve!” Bogart je većinu vremena proveo kao mornar i član posade koja je prevozila američke postrojbe natrag iz Europe nakon potpisivanja primirja.

More je bilo njegovo utočište, a volio je jedriti oko Catalina Islanda. Bio je ozbiljan mornar, kojeg su cijenili i mornari koji su se nagledali previše holivudskih glumaca i njihovih brodova. Jednom je rekao, “Glumcu treba nešto da stabilizira njegovu osobnost, nešto što će ga pretvoriti u ono što on doista jest, a ne što trenutno pokušava biti.”

Cijeli život gadili su mu se umišljeni, imitatori i foliranti, kako je njegov sin Stephen 1999. rekao voditelju Robertu Osborneu na Turner Classsic Movies. Osjetljiv, a opet sarkastičan, Bogart je razvio osobnost ogorčenog idealista, čovjeka koji je napustio bolje stvari u New Yorku, živeći na svoj način.

Uloga Charlieja Alnutta u Afričkoj kraljici donijela je 1951. Bogartu njegovog jedinog Oscara za najbolju glavnu ulogu. Sam Bogart smatrao je ovu izvedbu svojom najboljom. Obećao je prijateljima da će, ako pobijedi, njegov govor prekršiti sve konvencije govora o zahvaljivanju svim prisutnima. “Dug je put od Belgijskog Konga do ove pozornice ovog kazališta. Način kako preživjeti Oscare je pokušati ne osvojiti drugi.

Scena iz “Afričke kraljice” / Izvor: Wikimedia Commons

Malo je poznata činjenica da je Bogart bio izvrstan šahist, gotovo majstorske razine. U simultanki iz 1955. održanoj na Beverly Hillsu s velemajstorom Samuelom Reševskim izvukao je remi, a 1952. je igrao u San Franciscu s Georgeom Koltanowskim (Koltanowski je igrao s povezom za oči, ali je ipak pobijedio 41 potezom).

Na naslovnici izdanja časopisa Chess Review za lipanj i srpanj iz 1945. bila je slika šahovskog meča Bogarta s Charlesom Boyerom, dok Lauren Bacall (koja je također igrala) gleda. U lipnju 1945., u intervjuu u časopisu Silver Screen, kad su ga pitali koje mu stvari u životu znače najviše, odgovorio je kako mu je šah jedan od glavnih interesa. Dodao je kako je igrao šah gotovo svaki dan, posebno između snimanja filmova. Volio je igru cijelog života.

Bacall i Bogart u sceni iz noir filma “Mračni prolaz” (eng. Dark Passage) Delmera Davesa iz 1947.

Vjeruje se kako su mu posljednje riječi bile: “Nikad nisam trebao zamijeniti scotch martinijima.”

Katharine Hepburn je rekla: “Bio je jedan od najvećih frajera koje sam ikad upoznala. Hodao je sredinom ceste. “

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni