Nepoznata sudbina Ciglane Zagreb

Nepoznata sudbina Ciglane Zagreb

(Foto: Boris Jagačić)

Objekt koji predstavlja vrijednu baštinu zagrebačke industrijske arhitekture u vlasništvu je tvrtke Ciglane Nekretnine d.o.o., čiji je osnivač Milend Zrt iz Mađarske, dok je kao njen direktor upisan Zdravko Mamić

Nakon snažnog potresa 29. prosinca 2020. prostor Ciglene Zagreb je ograđen trakama te je vozilima onemogućen pristup na obližnje parkiralište. Ubrzo nakon potresa javile su se, kako se pokazalo, lažne informacije o rušenju dimnjaka eksplozivom.

Na teren su izašle nadležne službe, no službenim putem nismo uspjeli saznati kakav su zaključak donijele, iako je bilo najavljeno da će javnost o svemu biti obaviještena.

Tvornicu opeke u Črnomercu (na adresi Ilica 288) otvorio je još 1885. godine industrijalac i poduzetnik Adolf Müller

ZG-magazin iz svojih izvora doznaje da je za potrebe tvrtke Ciglane Nekretnine d.o.o. izrađeno »Mišljenje o tehničkoj otpornosti i stabilnosti dimnjaka Ciglane Črnomerec«, ali s njegovim sadržajem nismo upoznati. No, razvidno je da sudbina Ciglane i njenog povelikog okolnog prostora i dalje ostaje upitna.

Osnivač spomenute tvrtke je Milend Zrt iz Mađarske, inače član društva Jorlend Vagyonkezelő Korlátolt Felelősségű Társaság, dok je kao njen direktor upisan Zdravko Mamić.

Odlukom člana Društva od 30. 11. 2010. godine povećan je temeljni kapital Društva s 20.000 kuna za 232.355.800 kuna, na 232.375.800 kuna.

(Foto: Boris Jagačić)

Objavljuje Zg-magazinPonedjeljak, 18. siječnja 2021.

B. Jagačić

Komentiraj

*