Nepoznata emisija

Nepoznata emisija

Od jeseni Znanstveni program HRT-a doživio je podosta promjena. Treba pohvaliti emisiju „Jezik naš svagdašnji“. Vrsni znalci govore o zanimljivim jezičnim temama. Ono što nedostaje je tumačenje novih riječi, a koje se pojavljuju svakodnevno

Zove me uzbuđeno prijatelj: „Pogledaj si nepoznatu emisiju. Prikazuju nešto o 3D tiskanju na televiziji“. U emisiji o kojoj nigdje ne riječi. Na kraju shvaćam da se radi o emisiji Prometej urednice dr. sc. Jasne Burić.

Počeo sam narednih tjedana pratiti tu emisiju. Na koji način? Stavim ju snimati u razdoblju za koje pretpostavljam da bi se mogla emitirati. Pa što se to sada događa da postoji emisija koju se ne najavljuje? Radi se o novom formatu, kratki i jasni prilozi. I novo lice, ono Nikoline  Dragošević. Bilo je dirljivo vidjeti kako se raduje što je dobila na poklon narukvicu načinjenu uređajem za 3D tiskanje na Katedri za preradu polimera Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Od jeseni Znanstveni program HRT-a doživio je podosta promjena. Treba pohvaliti emisiju Jezik naš svagdašnji. Vrsni znalci govore o zanimljivim jezičnim temama. Ono što nedostaje je tumačenje novih riječi, a koje se pojavljuju svakodnevno.

Nestala je jedna emisija koja je omogućavala da se o nekome ili nečemu čuje nešto opširnije. Čini se da je taj tip emisija postao nepoželjan. Šteta, jer i znanost ima svojih problema o kojima treba javno raspravljati. Primjerice sada se razvila rasprava je li Sveučilište u Zagrebu formalno povezana zajednica fakulteta (pravni subjekti). Ili se zapravo radi o zajednici katedri, jer su katedre te koje praktički određuju sve. A čini se da to nije samo problem u Hrvatskoj.

Jedna od dnevnih i to vrlo opsežnih emisija znanstvenog programa je Društvene mreže. Relativno nepovoljan termin jedan je od razloga zašto ju ne pratim. I onda se u tom terminu odjednom pojavi nova emisija. Koju se mora hvatati snimanjem. Potpuno nejasno, jer je od novih emisiju sigurno ponajbolja. Rade ju TV profesionalci. Ne sviđaju mi se emisije gdje znanstvenici glume voditelje.

Fedor Rabačević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni