Neovisni za Hrvatsku ne mogu usuglasiti stavove oko privatizacije Dinama

Neovisni za Hrvatsku ne mogu usuglasiti stavove oko privatizacije Dinama

(Foto: Predlagatelj točke Krešimir Kartelo)

Od ukupno petero članova ovog odbora, točku je podržala jedino Tamara Čubretović iz SDP-a, dok su suzdržani bili Rusak, Herman i Stojak. Predsjednica Odbora Bruna Esih, iz redova predlagatelja uopće se nije izjasnila o spomenutoj točki

Klub gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku je u četvrtak na 10. sjednicu Odbora za obrazovanje i sport stavio točku o privatizaciji Građanskog nogometnog kluba Dinamo. Na sjednici su osim članova odbora, došli su i članovi udruge Dinamo – to smo mi, ali i predstavnici spomenutog zagrebačkog nogometnog kluba.

Naime, iz udruge navijača Dinamo – to smo mi ranije su ukazali na neusklađenosti GNK Dinama s pozitivnim propisima (nejasni modela izbora u klubu, netransparentno upravljanje registrom članova i sl.) te na neodgovorena pitanja zbog kojih se ne može stvoriti slika pravog financijskog stanja u klubu, bez čega se ne može ići u preoblikovanje Dinama u iz udruge u š.d.d.

Zbog značaja Dinama za Zagreb zatraženo je i od Gradske skupštine, kao gradsko predstavničko tijelo iskaže svoje stajalište o tom postupku.

Tijekom rasprave na trenutke je bilo povišenih tonova, no kad je došao red na glasanje o ovoj točki uslijedilo je, može se reći, iznenađenje za samog predlagatelja. Od ukupno petero članova ovog odbora, točku je podržala jedino Tamara Čubretović iz SDP-a, dok su suzdržani bili Gordana Rusak (nestranačka), Mislav Herman (HDZ) i Tomislav Stojak (HNS). Ono što još više pada u oči jest činjenica da se predsjednica odbora, a iz redova predlagatelja, Bruna Esih uopće nije izjasnila o spomenutoj točki.

Predsjednik udruge Dinamo to smo mi Juraj Čošić je nakon sjednice skupštine kratko je prokomentirao: »Čudno mi je da su se svi zastupnici izjasnili protiv ovakve privatizacije, ali nisu za ovaj zaključak. Nitko nije glasovao protiv. Mi ćemo i dalje ustrajati na svojim zahtjevima«.

Tomislav Svetina, potpredsjednik Građanskog nogometnog kluba Dinamo, rekao je kako je odluka oko preoblikovanja i privatizacije Dinama politička odluka. Misli kako nitko ne može utjecati na političku odluku.

»Sve se ovo derogira i uzimaju se ovlasti pojedinih ureda i drugih tijela«, dodao je. Smatra kako sve ovisi o odluci o privatizaciji o čemu će odlučiti povjerenstvo te ukoliko tijelo odluči da se to ne može nastaviti, staje se s privatizacijom. Zaključio je ipak kako se treba popraviti komunikacija s članovima kluba.

O ovoj temi se oglasio gradski zastupnik Hrvatske narodne stranke Tomislav Stojak, ali i predlagatelj ove točke Krešimir Kartelo iz redova Neovisni za Hrvatsku.

HNS-ov zastupnik je kazao kako mnoge stvari nisu po propisima napravljene. Pritom je nadodao:

»Moramo nedvojbeno utvrditi pravo stanje stvari po pitanju financija, prije nego li bi mogli razgovarati o privatizaciji«.

Stojak se nada da će se spomenuta točka uobličiti u jedan zajednički zaključak te koji će se usvojiti na Skupštini idućeg tjedna. Stojak je izrazio zabrinutost oko privatizacije te nadodao kako se svi elaborati moraju temeljiti na zakonima, a pogotovo onom o sportu.

Predlagatelj ove točke Krešimir Kartelo smatra kako je u raspravi bilo previše demagogije, premalo agrumenata, premalo odgovora na pitanje, a odgovori koji su i izrečeni bili su u službi apsolutiziranja teme. Pritom je zaključio: »Činjenica jest da nepravilnosti na koje se upozorilo nisu otklonjene u samoj raspravi«.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni