Neočekivana prijava: Na “Kutiji šibica” nastupa ekipa mladića iz Irana, Iraka i Afganistana

Neočekivana prijava: Na “Kutiji šibica” nastupa ekipa mladića iz Irana, Iraka i Afganistana

Na Kutiji šibica nastupit će i ekipa tražitelja međunarodne zaštite iz prihvatilišta u Zagrebu i Kutini u organizaciji hrvatskog Crvenog križa. Naime, predzadnjeg dana prijava za 47. izdanje Malonogometnog turnira Kutija šibica u Dom sportova su stigli predstavnici Hrvatskog Crvenog križa u pratnji nekolicine tražitelja međunarodne zaštite iz prihvatilišta u Zagrebu i Kutini kako bi na turnir prijavili svoju ekipu Croatian Red Cross All Star sačinjenu od mladića iz Irana, Iraka i Afganistana.

Hrvatski Crveni križ u sklopu inicijalne integracije tražitelja međunarodne zaštite u Prihvatilištu u Zagrebu u hrvatsko društvo, svakodnevno provodi aktivnosti uključivanja tražitelja u lokalnu zajednicu. U tom kontekstu tražitelji sudjeluju i na raznim sportskim događanjima naravno u granicama svojih mogućnosti.

„Želja nam je ove godine uključiti ekipu tražitelja međunarodne zaštite u malonogometni turnir Kutija šibica kako bi poslali jednu zajedničku pozitivnu sliku o njihovom boravku u Hrvatskoj“, poručio je Tomislav Marjanović iz Službe za zaštitu migranata Hrvatskog Crvenog križa.

„Mi tražitelje u prihvatilištu uključujemo u inicijalnu integraciju kroz sportski, kulturni i javni život te ih pokušavamo što više uključiti u hrvatsko društvo, a pri tome imamo jako dobru suradnju s lokalnom zajednicom. Ovo je njihova prilika da se pokažu u pravom svjetlu onakvima kakvi oni doista jesu te da ih naši sugrađani bolje upoznaju i da se na taj način razbijemo predrasude koje ih često prate“, nastavlja Marjanović dodajući: „Hvala ustanovi Upravljanje sportskim objektima što je prepoznala važnost našeg rada s njima te što nam je izašla u susret s ovom prijavom. Nastup na Kutiji šibica njima će svakako biti veliki poticaj da se uključe u hrvatsko društvo“, zaključuje Marjanović.

„Pri prihvatilištu imamo tim za psihosocijalnu podršku budući da nam stižu ljudi koji su vidno sniženog raspoloženja te se zatvaraju u svoje sobe a mi ih raznoraznim aktivnostima nastojimo pokrenuti. Iako postoji niz kreativnih i tehničkih radionica nekako se najveći broj njih fokusira na sport a rezultati koje dobivamo takvim radom su zbilja odlični“, potvrđuje i Sven Novosel, socijalni radnik u zagrebačkom prihvatilištu.

Jedan od nogometaša koji će nastupiti za Croatian Red Cross All Star je i 17-godišnji Afganistanac Mustafa Safi. „Igrao sam nogomet i u svojoj domovini. Na turnir se prijavljujemo kako bismo razbili predrasude o nama. Nadamo se što boljem rezultatu“, poručuje Mustafa u ime svojih suigrača.

Podsjetimo se, ovogodišnje izdanje, 47. po redu, Malonogometnog turnira Kutija Šibica održavat će se od 25. studenog do 28. prosinca 2017. godine. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni