Neobična ploča u Parku Stara Trešnjevka

Neobična ploča u Parku Stara Trešnjevka

Jeste li zapazili ovu neobičnu ploču postavljenu u Parku Stara Trešnjevka? Ploča s natpisom »Ugao Fedora Kritovca« stoji tamo još od listopada 2012. godine, no velik dio Zagrepčana za nju ne zna. Uz bistu kozmonautu Juriju Gagarinu postavljenu u znak hrvatsko-ruskog prijateljstva to je još jedna znamenitost ovog trešnjavačkog parka.

Fedor Kritovac (Zagreb, 22. VIII. 1938. – Zagreb, 28. I. 2011.) bio je hrvatski arhitekt i likovni kritičar. Bavio se uglavnom vizualnom opremom stambenih naselja te razvojem urbane kulture i kulture radne sredine. Pisao je članke i teorijske oglede s područja industrijskoga oblikovanja, poboljšanja i zaštite čovjekova okoliša te o suvremenoj karikaturi. Priredio više autorskih izložaba (Zagreb street art, 2008.).

Neobičan oblik ploče oblikovanjem se oslanja na Kritovčevu neuobičajenu pojavu, a njena lokacija odabrana je upravo zbog činjenice da je Kritovac bio višegodišnji suradnik obližnjeg Centra za kulturu Trešnjevka (CEKATE).

Ploča je zelene boje s bijelim slovima i obrubom. I dok istovremeno kopira standardne gradske ploče s imenima ulica, ona se od njih jasno razlikuje bojom, oblikom tj. načinom na koji je postavljena.

Inicijator i idejni autor spomen-obilježja je Saša Šimpraga koji je i odabrao baš ovu lokaciju u gradu. (B. J.)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t