Neobična ploča u Parku Stara Trešnjevka

Neobična ploča u Parku Stara Trešnjevka

Jeste li zapazili ovu neobičnu ploču postavljenu u Parku Stara Trešnjevka? Ploča s natpisom »Ugao Fedora Kritovca« stoji tamo još od listopada 2012. godine, no velik dio Zagrepčana za nju ne zna. Uz bistu kozmonautu Juriju Gagarinu postavljenu u znak hrvatsko-ruskog prijateljstva to je još jedna znamenitost ovog trešnjavačkog parka.

Fedor Kritovac (Zagreb, 22. VIII. 1938. – Zagreb, 28. I. 2011.) bio je hrvatski arhitekt i likovni kritičar. Bavio se uglavnom vizualnom opremom stambenih naselja te razvojem urbane kulture i kulture radne sredine. Pisao je članke i teorijske oglede s područja industrijskoga oblikovanja, poboljšanja i zaštite čovjekova okoliša te o suvremenoj karikaturi. Priredio više autorskih izložaba (Zagreb street art, 2008.).

Neobičan oblik ploče oblikovanjem se oslanja na Kritovčevu neuobičajenu pojavu, a njena lokacija odabrana je upravo zbog činjenice da je Kritovac bio višegodišnji suradnik obližnjeg Centra za kulturu Trešnjevka (CEKATE).

Ploča je zelene boje s bijelim slovima i obrubom. I dok istovremeno kopira standardne gradske ploče s imenima ulica, ona se od njih jasno razlikuje bojom, oblikom tj. načinom na koji je postavljena.

Inicijator i idejni autor spomen-obilježja je Saša Šimpraga koji je i odabrao baš ovu lokaciju u gradu. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni