Neno Belan: Glazbeno opet živimo kao u doba Elvisa Presleya

Neno Belan: Glazbeno opet živimo kao u doba Elvisa Presleya

»Zagrebačka klima nije baš za pohvaliti, ali navikao sam. Da, ima tu hladnoće i vlage, ali teže se obraniti od bure kada zapuše. Sve ima svoje.«

Razgovarala: Snježana Kratz

„Ja sam kao Splićanin i čovjek s mora Zagreb i Zagrepčane doživio multikulturalno jer svih nekako ima u ovom gradu: tu su i Slavonci i Hercegovci, Bosanci, ima puno studenata. Tu je, za razliku od Splita pomiješano više ljudi“, impresije su koje o Zagrebu i Zagrepčanima iznosi kantautor Neno Belan. Portalu ZG-magazin otkriva kako je s mlađim kolegama preuzeo Zagrebački festival, zašto na njega nisu zvali starije pjevače i kakav je on to „ludi umjetnik“.

Zašto volite Zagreb?

U ovom se gradu osjećam OK, iako u njemu nisam živio u kontinuitetu. Naime, živim u Rijeci, ali u Zagrebu sam barem dva puta mjesečno. Kako sam zbog posla vezan za Zagreb kupio sam i stančić na Laništu čime sam riješio dosta toga. Počevši od plaćanja skupog hotelskog smještaja, pa do spavanja kod prijatelja kada mi se posao znao odužiti. Pitate kakav je Zagreb iz mojih sjećanja, kada sam prvi put stigao u njega? Hm, pa pojam je nekada bilo doći u Zagreb koji je na mene ostavio lijep dojam, bio je to grad s velikim, impresivnim zgradama …

A kakav su dojam ostavili Zagrepčani, kažu da su hladni(ji) ljudi?

Ja sam kao Splićanin i čovjek s mora ljude i grad doživio multikulturalno jer svi su nekako u ovom gradu i Slavonci i Hercegovci, Bosanci, ima i puno studenata. Tu je, za razliku od Splita, „pomiješano“ više ljudi. Devedesetih sam se godina preselio u Zagreb, živio sam među ostalim i kao podstanar u Vinogradskoj ulici, a kasnije sam odselio u Rijeku. Međutim, u Zagreb sam dolazio i poslovno i privatno pa je stančić na Laništu investicija koju sam si priuštio.

Album je danas gotovo izumrla forma. Sada su aktualni Internet, MP3 … Tko više kupuje CD-e kada je na internetu gotovo sve? Diskografija je u krizi, desetkovana je prodaja CD-a, sve će ubrzo ići u „live stream“

Neno-Belan2

 Taj kraj ima dosta ambrozije.

Da? Nisam to znao, meni valjda ne smeta. Odgovara mi njegova specifična pozicija jer se mogu bez većih prometnih probijanja po Zagrebu zaputiti u tri grada uključujući u to i put prema centru metropole. A sve što mi treba na Laništu – tu je, od velikog trgovačkog centra, novo je naselje, uredno je, tu je i Arena, kvart ima sve i meni je zaista OK.

Znači, ciljano je odabrano?

Baš tako.

Neno-Belan3Dijelom ste onda i Zagrepčanin?

Da, utoliko više jer od prošle smo godine, ekipa zapravo, nekolicina nas mlađih, preuzeli Zagrebački festival.

Tko je sve s vama u festivalskim aktivnostima?

Direktor je Ante Pecotić, a još su tu Miro Buljan, Nikša Bratoš, Darko Bakić i moja malenkost. Jedan sam od glazbenih urednika.

Kada se manifestacija održava?

U siječnju, 16-tog. U svemu nam podršku daje i Hrvatska televizija, a glazbeno se uprizorenje pred publikom održava u Hypo centru.

Kakav će glazbeni stil iznjedriti?

Pop, rock… Riječ je o jednoj srednjoj glazbenoj struji.

A što je s negdašnjim starijim pjevačima festivala? Jeste li ih zvali?

Pa svatko se ove godine mogao prijaviti na festival! Natječaj je bio u medijima. Zagrebačka je varijanta festivala, kako sam rekao, jedna srednja struja, u Šibeniku je zaživio festival šansone, dok je Splitski je prepoznatljiv po zabavnoj glazbi. Cilj nam je s ovom zagrebačkom shemom da pjesme budu prisutne u radio formatu. Inače, lani smo napravili festivalsku retrospektivu i zvali smo starije pjevače.

Kakve su mlade snage glazbenika i pjevača?

Stanje sa mladim snagama, pitate? Pa, kuhaju oni kuhaju, ali nemaju prilike da se pokažu.

Mnogi bi brz uspjeh?

A, treba za uspjeh rada i rada, jer nema ništa preko noći! Taj će i takav brzo otići. Kunst je ostati i trajati na sceni.

Kakva je riječka scena? Tamo vam je životna baza?

Jest, tamo mi je baza. Zagreb mi je potreba, a Split mi je dom. Rijeka ima svoje čari …

Kažu, avangardna je u svakom pogledu?

Pa da! Moglo bi se tako reći. Živim u centru Rijeke pa mi je sve blizu i u radijusu od par stotina metara. Ma, Rijeka je jedna intimnija varijanta života, nema šminke.

A kada odete na špicu?

Ma kakva špica! U Rijeci se zaputite na korzo i to je špica, ali ja imam svoje kutke.

Koji su to u Zagrebu?

Oni gdje se nalazim s prijateljima.

Koliko ste dugo Zagrepčanin?

Ako ću brojati, već desetljeće.

Neno-Belan4Jeste li se navikli na njegovu hladniju klimu u odnosu na vaše južnjačke korijene?

Zagrebačka klima nije baš za pohvaliti, ali navikao sam. Da, ima tu hladnoće i vlage, ali teže se obraniti od bure kada zapuše. Sve ima svoje.

A što ima Zagreb? Je li uz bok europskim gradovima?

Treba imati na umu da je Zagreb nerijetko u toj komparaciji i tako ga treba sagledavati, jer uvijek može više i bolje, ali može i manje.

Treba li mu metro?

Ne bi bio loš, ali može se preživjeti i bez njega. Lanište i taj dio grada, međutim, žudi za tramvajem, kojeg bi valjalo povući čak do Blata.

A Sava? Treba li njoj života?

Voda bilo kojeg oblika treba jednom gradu. Šteta što Zagreb nema razvijen život na rijeci onako kako je to primjerice u Osijeku na Dravi. Zagreb doduše ima „oživljeni“ Jarun ali to nije dovoljno. Pozitivno jest, ali je premalo. Treba još tih podvožnjaka, riješiti Rotor, ma treba još toga izgraditi, ne znam što, ali znam da treba.

Treba li vama izaći album?

To je danas gotovo izumrla forma. Sada su aktualni Internet, MP3 … Tko više kupuje CD-e kada je na internetu gotovo sve? Diskografija je u krizi, desetkovana je prodaja CD-a, sve će ubrzo ići u „live stream“. Opet smo kao u doba Elvisa Presleya, u doba singlova. Ali da, izdat ću album, no prvo izlazim sa singlovima. Sedam će ih biti plus još tri pjesme, pa očekujem da će kroz siječanj sve biti gotovo. Svakako da oko toga posla još ima, od preostalog snimanja do rješavanja omota.

Koji vam je singl trenutno aktualan?

Snimam „Jer je pjesma dio nas“.

Hoće li što biti i u formi LP-a?

Ma, gotovo je sa gramofonskim pločama i romantičnim pristupom glazbi! Sve se mijenja pa i tehnologija.

Bliže se blagdani…

Da, ali ja sam ludi umjetnik, i svirat ću za sve blagdane. Sviramo i prije i poslije Božića.

A za Novu godinu?

Za Novu smo u mjestu Orašac u „Vrtovima sunca“ u okružju Dubrovnika.

Kada ćete Zagrepčanima podariti koncert?

Nešto prije Valentinova, 6. i 7. veljače u Tvornici.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni