Nenad Matić predlaže uvođenje eko kartica za građane

Nenad Matić predlaže uvođenje eko kartica za građane

Osvrnuo se na naplatu odvoz otpada te predlaže da se iznos računa umanjuje za predani predani odvojeni otpad po kategorijama na zelenom otoku, što bi se evidentiralo na eko karticama

Gradski zastupnik Nenad Matić (Zelena lista) i predsjednik Odbora za zaštitu okoliša pri Gradskoj skupštini u utorak je ustvrdio kako je zbrinjavanje otpada u Hrvatskoj trenutno karakterizira potpuna rascjepkanost u pogledu rješavanja prikupljanja i zbrinjavanja otpada. Na konferenciji za novinare održanoj u Staroj gradskoj vijećnici rekao je da su, u usporedbi s Njemačkom, Austrijom i Švedskom pokazatelji vrlo loši.

Matić smatra kako treba provesti odvojeno prikupljanje otpada i potpuno odvojiti sustav koncesija za zbrinjavanje otpada. Predlaže uvođenje tzv. eko kartice koja će omogućiti proces praćenja otpada, stvaranje zelenih otoka, kao i nove oblike naplate zbog uvođenja efikasnijeg sustava.

»Eko kartica služila bi kao identifikacijsko sredstvo svakog pojedinca u procesu zbrinjavanja otpada, dok bi zeleni otok bio mjesto za prikupljanje razdvojenog otpada pozicioniranog tako da maksimalna udaljenost od krajnjih korisnika bude petsto metara«, pojasnio je.

Osvrnuo se na naplatu odvoz otpada te predlaže da se iznos računa umanjuje za predani predani odvojeni otpad po kategorijama na zelenom otoku, što bi se evidentiralo na eko karticama.

Poručio je kako se nada da će se na nadolazećoj tematskoj sjednici Skupštine gradski zastupnici »manje baviti ustašama i partizanima, a više bitnim problemima koje muče građane Zagreba«.

M. Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni