Nemate osiguranje? Vratite registarske pločice i prometnu

Nemate osiguranje? Vratite registarske pločice i prometnu

Vozači koji s vozilom bez police osiguranja putuju u inozemstvo, prije tog vrlo riskantnog poteza mogli bi se dobro informirati što ih čeka na »tuđem terenu«. U drugim zemljama takvo ponašanje nije uobičajeno, pa se može desiti da ih snađu puno veće nevolje od onih u vlastitoj zemlji

Tekst i foto: Milan Ratkajec

Dramatična poruka javnosti o velikom broju automobila hrvatskih registracija koja voze cestama bez valjanih osiguranja, koju je putem medija uputio direktor Hrvatskog ureda za osiguranje, iznenadila je poznavatelje ove problematike. Ističu da je poruku trebalo poslati MUP-u koji ima ovlasti da iz prometa povuče sva vozila za koja nije plaćena polica obaveznog osiguranja, pa tako nisu za ta vozila produljene niti registracije. Javnost ne može utjecati na to da tijela državne uprave naprave nešto što su već odavno trebala napraviti.

S obzirom da će se šteta namiriti putem Garancijskog fonda, ali nije sigurno da će je oštećeni vlasnici vozila dobiti u punom iznosu, što znači da će biti oštećeni ne svojom krivnjom, upozorava se na potrebu da se oštećeni, prije bilo kakve nagodbe, konzultiraju s odvjetnicima kojima je prometno pravo dobro poznato. Oni će znati što je bolje napraviti određenom slučaju: prihvatiti ponudu za obeštećenje od Garancijskog fonda ili direktnim utuživanjem vlasnika vozila bez police.

Vozači koji s vozilom bez police osiguranja putuju u inozemstvo, prije tog vrlo riskantnog poteza mogli bi se dobro informirati što ih čeka na »tuđem terenu«. U drugim zemljama takvo ponašanje nije uobičajeno, pa se može desiti da ih snađu puno veće nevolje od onih u vlastitoj zemlji.

Pravni stručnjaci još nisu usuglašeni o tome imaju li nezadovoljni oštećeni vlasnici automobila s redovno plaćenom policom osiguranja bilo kakve šanse za utuživanje MUP-a, odnosno države. Neki ističu da se državu ne može tužiti, makar policija snosi odgovornost što ne poduzima sve radnje koje su joj na raspolaganju da s javnoprometnih površina maknu sve neregistrirane automobile.

Činjenice jest da se u Garancijskom fondu nalaze novčana sredstva građana koja su tamo izdvojena bez pristanka vlasnika vozila, što omogućava da se refundiraju štete u slučajevima kad bi neke od njih mogle u dosta slučajeva biti pod velikim upitnikom. To sve ne opravdava nepostupanje državnih organa prema onima koji su očito odlučili da plaćaju registraciju vozila i na taj način ugrožavaju cijeli sustav sigurnosti cestovnog prometa u Hrvatskoj.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni