Nema zabrane prosvjeda u Savskoj jer je riječ o “demokratskom izražavanju”

Nema zabrane prosvjeda u Savskoj jer je riječ o “demokratskom izražavanju”

Prema odluci Ustavnog suda prosvjed mora biti miran i nenasilan, a ministar Ostojić zaštitit će to pravo ma koliko se ne slagao s onima koji prosvjeduju i njihovim porukama

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na današnjoj je konferenciji za medije u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova odbacio tvrdnje da provodi kriminalističko istraživanje oko organizatora prosvjeda branitelja u Savskoj.

„Istina je da imamo prosvjed u Savskoj 66. On nije prijavljen, a prema Zakonu o javnom okupljanju, ministar može zabraniti prosvjed. Svatko ima pravo na demokratsko izražavanje, dokle god je to nenasilno i dokle god nemamo situaciju u kojoj bi trebalo doći do prekida. Prema odluci Ustavnog suda prosvjed mora biti miran i nenasilan. U ovom trenutku moja je obveza da štitim to pravo ma koliko se ne slagao sa svima onima koji prosvjeduju ili zbog njihovih poruka “, rekao je ministar i podsjetio kako u 2014. godini 75 prosvjeda nisu bila prijavljena, dok je s druge strane održano nekoliko tisuća prijavljenih prosvjeda.

Ministar je i predstavio izvješće o obavljanju policijskih poslova u protekloj, 2014. godini.
Broj prijavljenih kaznenih djela koja se terete po službenoj dužnosti u padu su za 9,2 posto, odnosno u 2014. prijavljeno je 55.517 kaznenih djela.

Prijavljeno je 35 kaznenih djela ubojstava, odnosno sedam ubojstava manje nego u odnosu na 2013. godinu, te 113 pokušaja ubojstva.

Važno je istaknuti da su imovinska kaznena djela u padu za 15,3 posto. „To su kaznena djela koja najviše utječu na subjektivni osjećaj sigurnosti građana, a u padu su zahvaljujući preventivnom radu i povećanom angažmanu kriminalističke policije“, rekao je ministar Ostojić.

Porast broja zapljena droga za 29,59 posto rezultat je pojačanih aktivnosti na poslovima suzbijanja zlouporabe i kriminaliteta droga kriminalističke, temeljne i granične policije. U kriminalističkim istraživanjima iz domene kriminaliteta droga zaplijenjeno oko 2,5 milijuna kuna.

Policija je pojačala aktivnosti u zoni tamne brojke kriminaliteta na štetu djece i obitelji i bilježi 18 posto više tih kaznenih djela. Povoljnije je i stanje sigurnosti u prometu gdje se bilježi manje nesreća, ozlijeđenih u prometu i čak 60 manje smrtno stradalih. (I.C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni