“Nema reforme školstva bez motiviranog učitelja”

“Nema reforme školstva bez motiviranog učitelja”

Na Markovu trgu prosvjedovalo je oko 1500 nastavnika i učitelja iz cijele Hrvatske. Predstavnike sindikata na razgovor je primio predsjednik Vlade Andrej Plenković, ali dogovor nije postignut. Slijedeći sastanak će se održati za desetak dana

Ivana Vranješ

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja u četvrtak su na Trgu sv. Marka organizirali prosvjed zahtijevajući od Vlade 6-postotno povećanje koeficijenta plaća u školstvu.

Prosvjed je okupio oko 1500 učitelja i nastavnika iz cijele Hrvatske koji su nosili transparente s natpisima: “Zapostavljeno obrazovanje = nepokrenuta Hrvatska”, “Nema reforme školstva bez reforme odnosa prema učiteljima”, “Zemlja bez učitelja = zemlja mraka” i dr.

Na Markovu trgu prosvjednicima su se obratili čelnici dvaju najvećih školskih sindikata.

„Ovdje smo da nas čuju oni koji odlučuju o našem položaju, o našim plaćama. Svaka Vlada ima istu politiku – zavadi pa vladaj. No mi nećemo popustiti i dozvoliti politici da nas razjedini u našim zahtjevima. Ujedinili smo snagu u našim zahtjevima, a to je rast koeficijenta složenosti poslova svim zaposlenicima. Danas nije bitno jesam li učitelj, tajnik, stručni suradnik ili spremačica. Naši zahtjevi su opravdani, sada je vrijeme za rast plaća“, poručila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem. Dodala je da se ulazi u reformu obrazovanja i učitelji su kompetentni provesti reformu obrazovanja.

„Osnovni uvjet da reforma bude uspješna je zadovoljan učitelj. Nema reforme bez motiviranog učitelja“, istaknula je Šprem.

Predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec je rekao da je zahtjev za većim koeficijentom ispravljanje nepravde koje su činile sve Vlade, a naročito ona premijera Zorana Milanovića koja je učiteljima i nastavnicima 2012. godine smanjila plaće kao prvu mjeru izlaska iz krize, a ta nepravda do danas nije ispravljena.

Jedan od prosvjednika bio je i učitelj razredne nastave Tomislav Vidošević. Zapolen je već 14 godina u područnoj školi Gromačnik koja pripada matičnoj OŠ Ivana Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu. Naglasio je da će Slavonija ostati bez radnih mjesta u školama.

 „Mnoge područne škole su pred zatvaranjem. Gradske škole su u malo boljoj situaciji. No u područnim školama je manje djece. Kad sam počeo raditi bilo je tridesetak djece, a danas je njih četrnaestero. Slavonci su otišli za poslom u Njemačku i Irsku”, rekao je za ZG-magazin Vidošević.

Učiteljica likovnog u zagrebačkoj OŠ Zapruđe Sanja Fabijančić je istaknula kako je za njezin predmet mala satnica.

„Nekada smo imali likovni po dva sata tjedno , a sada jedan sat, znači svaki drugi tjedan po dva sata. Ne dobivamo radni materijal, puno toga nam se reže. Roditelji su sve zahtjevniji kao i programi, puno se piskara, a najmanje je rada s djecom. Imala sam prije natječaje i radovi djece su poslani u Japan, a imala sam i izložbu u Hrvatskom školskom muzeju. Sada se ne stigne raditi na natječajima”, istaknula je Fabijančić. Dodala je kako je stanje u školstvu – jadno.

„Učitelje se podcjenjuje plaćama i doista me to žalosti“, rekla je Fabijančić.

Na stanje u svojoj školi požalila se učiteljica razredne nastave Verica Vukašević iz OŠ Mate Lovraka u Novoj Gradiški.

„Škola ima opremu iz prijašnjih vremena. Nažalost, sredstava je sve manje i učitelj mora uložiti vlastita ako želi nešto više postići u radu s djecom“, rekla je Vukašević

Učiteljica razredne nastave iz OŠ Mladost u Novom Zagrebu Jagoda Čelar- Čupić u školi radi 33 godine. Izrazila je zadovoljstvo što je na prosvjedu veliki odaziv učitelja i nastavnika.

„Mislim da je zaista trenutak da se ne pomirimo s 1,5, 2 ili 3 posto . Trebamo ovoj Vladi i budućim Vladama što obrazovanje znači za budućnost zemlje“, rekla je učiteljica. Dodala je da njezina škola je energetski obnovljena, dobra je radna atmosfera, ali se djelatnici ne mogu zadovoljiti time.

„Imamo sve više djece kojoj je zbog poteškoća potrebna posebna pažnja, defektološka i logopedska obrada. Teško nam je raditi s njima i ovo društvo to treba prepoznati“, rekla je Jagoda Čelar- Čupić.

Učiteljica hrvatskog jezika iz OŠ Petrijanec u Varaždinskoj županiji Željka Rabuzin je naglasila da su učitelji i nastavnici danas na prosvjedu zbog djece jer da bi ona bila zadovolja moraju imati zadovoljne učitelje.

Predstavnike sindikata na razgovor je primio predsjednik Vlade Andrej Plenković, ali dogovor nije postignut. Slijedeći sastanak će se održati za desetak dana.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni