Nema PVC vrećica, ima PVC stolarije

Nema PVC vrećica, ima PVC stolarije

(Foto: Krešimir Bakša)

»Izvana zeleni, iznutra crveni« potaknuti iz stranih krugova, uspjeli su u Hrvatskoj uništiti razvijenu proizvodnju te važne plastike. Danas je PVC »najzeleniji« materijal

Sintagma Stop jednokratnoj plastici (eng. stop single-use plastics) postala je sadržajem jedne od najvećih manipulacija suvremenog svijeta.

Zbog zakonskih odredbi da na štandu treba pisati »vrećice koristite štedljivo« moguće je višestruko manipuliranje tom frazom. Prvo, nejasno je u odredbi koje vrećice treba koristiti štedljivo. Papirnate, pamučne ili plastične? Kada se misli na plastične, rabe se izrazi: najlonske vrećice (nikada nisu bile), PVC vrećice te rijetko ispravno polietilenske ili polipropilenske vrećice. Najbolje je kada se kaže plastične vrećice.

Slika prikazuje primjer manipulacije. Slika je snimljena u mesnici, a snimio ju je stručnjak za plastične proizvode. Na njegovo pitanje odakle sada PVC vrećice, mesar je odgovorio: »Traži Uprava«. A Uprava se dosjetila kako su devedesetih godina »izvana zeleni, iznutra crveni« sotonizirali već tada izvrsni materijal, poli(vinil-klorid), poznat pod složenom kraticom, ili akronimom, PVC. Potaknuti iz stranih krugova, uspjeli su u Hrvatskoj uništiti razvijenu proizvodnju te važne plastike. Danas je PVC »najzeleniji« materijal.

Prema podacima direktora Radne skupine PVC i OKOLIŠ e. V., pridruženog člana tvrtke VinylPlus® Thomasa Hülsmanna od 5. srpnja 2019., građevinski sektor je najveći potrošač energije u Njemačkoj i čini 30 posto emisija CO2. Žele li se postići planirano smanjenje emisija, njemački odgovor glasi: PVC u građevinarstvu. Od visokoučinkovitih plastičnih prozora s recikliranom jezgrom i lakih i higijenskih vinilnih podova do robusnih krovnih i hidroizolacijskih membrana.

Posebno treba naglasiti uporabu PVC-a za izradu iznimno robusnih i ekonomičnih cijevnih sustava. Sve većeg problema, od povećanja broja stanovnika na zemlji, tri puta od 1950. Do najnovije zabrane uporabe plastičnog posuđa i pribora.

Nažalost, nema nikoga iz službenih redova koji reagiraju na takve manipulacije.

prof. emer. Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni