“Nema političke volje da se poboljša položaj radnika u Zagrebu”

“Nema političke volje da se poboljša položaj radnika u Zagrebu”

„Radi se o tome da Grad od tvrtki u stečaju uspijeva naplatiti komunalnu naknadu prije nego što radnici dođu do neisplaćenih plaća. To je dugogodišnji problem koji niti Gradska uprava niti država nisu riješili“, pojasnio je Tomašević

Klub zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u ponedjeljak je u Staroj gradskoj vijećnici održao konferenciju za novinare vezano za obustavljanje od primjene Zaključka kojim bi se Gradu Zagrebu omogućio otkup dijela radničkih tražbina za trgovačka društva u stečaju.

Na konferenciji za novinare su govorili: Rada Borić (Nova ljevica), Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!), Svibor Jančić (Za grad) i Katarina Peović-Vuković (Radnička fronta).

Kako je istaknuto, Zaključak je već izglasan većinom gradskih zastupnika na sjednici 7. svibnja na inicijativu zastupnika Lijevog bloka te bi radnici Diokija prema tome dobili povrat novca u iznosu od 2,2 milijuna kuna, a radnici Kamenskog u iznosu od 2,9 milijuna kuna, koliko su njihove tvrtke u stečaju platile komunalne naknade na račun Grada Zagreba.

Međutim, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić odbio je primjenu Zaključka i sazvao izvanrednu sjednicu Skupštine za sutra na kojoj će se ponovno glasati o tom zaključku. Stoga će nezadovoljni radnici Diokija uoči sjednice, ispred Gradske skupštine održati i veliki prosvjed.

„Bandić odbacuje primjenu Zaključka s kvazi-argumentima kojima se pogrešno tumači ovaj akt. On tvrdi da ga ovaj zaključak obvezuje da nenamjenski troši komunalnu naknadu što nije točno, jer se ona u našem zaključku uzima samo kao referentni iznos. Također tvrdi da su nejasni financijski učinci na proračun. Ide se tako daleko da se tvrdi da Gradska uprava nema podatke o tome koliko je tvrtki u stečaju, koliko je likvidirano”, istaknula je Katarina Peović –Vuković iz Radničke fronte, dodavši kako je “teško vjerovati da Grad ništa ne zna“. Poručila je kako gradski zastupnici lijevog bloka smatraju da je gradonačelnik obustavljanjem primjene Zaključka pokazao da djeluje protiv radništva u Zagrebu.

„Na 1. svibnja Bandić je rekao kako njegova dijela govore više od riječi, pa možemo ustvrditi da i jest tako“, poručila je Peović- Vuković

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević je podsjetio da je Klub već u siječnju predlagao rješenje za dugogodišnji problem.

„Radi se o tome da Grad od tvrtki u stečaju uspijeva naplatiti komunalnu naknadu prije nego što radnici dođu do neisplaćenih plaća. To je dugogodišnji problem koji niti Gradska uprava niti država nisu riješili“, pojasnio je Tomašević. Dodao je kako su zastupnici taj problem pokušali riješiti, ali njihov prijedlog nije prihvaćen. Izrazio je nezadovoljstvo što će se ponovno glasati o tom Zaključku na sutrašnjoj izvanrednoj sjednici Gradske skupštine, ali nadodaje kako se očekuje da će Zaključak biti izglasan na isti način kao i prošli put. Dodao je kako je novi argument gradonačelnika da u gradskom proračunu nema novaca.

„ Ako ima novaca za kumove, ima novaca i za radnike koji su poštenim radom zaradili svoje plaće koje nikad nisu dobili“, poručio je Tomašević

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni