Nema gašenja rafinerije u Sisku?

Nema gašenja rafinerije u Sisku?

Adriana Petrović, savjetnica u Uredu izvršnog direktora Ine također tvrdi kako nema odluke o zatvaranju rafinerije i naglašava da se sekundarna proizvodnja nastavlja. No otkriva kako se ipak preispituje poslovanje Rafinerije Sisak, kao i potreban broj zaposlenih, a sve radi profitabilnosti kompanije

Tekst: Ivona Conjar

Foto: Wikipedija.org

Kao što je najavljeno, danas se gasi primarna proizvodnja prerade nafte u Rafineriji Sisak. Odluka o konačnom rješenju za Rafineriju nije donesena, a iz Ine poručuje da nema zaustavljanja proizvodnje već je riječ o optimizaciji poslovanja.

»Iskorištenost Ininih rafinerijskih kapaciteta redovno se prati, optimizira i prilagođava tržišnim uvjetima i ostalim relevantnim faktorima. Obzirom na drastičan pad cijena nafte koji slabi profitabilnost Ininog segmenta istraživanja i proizvodnje nafte i plina, potrebno je staviti još veći naglasak na poboljšanje profitabilnosti rafinerijskog poslovanja, kako bi bilo samostalno i održivo«, priopćili su iz Ine. Ponovno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Sisak ostaje ovisno o vanjskom okruženju. Navode kako su temeljem odluke operativnog menadžmenta, a u skladu s najboljom industrijskom praksom doći do privremene obustave proizvodnje uslijed isteka zaliha domaće nafte. A takvu obustavu proizvodnje ocjenjuju kao »uobičajenu mjeru optimizacije poslovanja koja ne podrazumijeva zatvaranje rafinerije, niti smanjenje broja zaposlenika«.

Ova mjera optimizacije je, navode u Ini, predstavljena svim razinama menadžmenta te odobrena prošle godine u sklopu poslovnog plana kompanije za ovu godinu.

U međuvremenu će proizvodnja biti koncentrirana u konkurentnijoj riječkoj rafineriji, gdje je nastavak prerade nafte planiran tijekom prve polovice veljače. Za Rafineriju nafte Rijeka Uprava i Nadzorni odbor Ine su odobrili pripreme za značajnu investiciju u tehnologiju obrade teških ostataka, kao dio nove strategije kompanije.

»Upitna egzistencija za 800 obitelji«

To je i za Hrvatski radio potvrdio i MOL-ov izvršni direktor za rafinerijsko poslovanje i marketing Bengt Oldsberg. »Mi stalno preispitujemo korištenje naših rafinerija, ovisno o kretanjima na tržištu«, napomenuo je Oldsberg.

Iako danas prestaje primarna proizvodnja radit će se do kraja mjeseca te će radnici dolaziti na posao, napominje Predrag Sekulić iz Stožera za obranu Rafinerije. Budući da je zima pogon će se trebati održavati zbog hladnoće jer nisu odobrene investicije za ovu godinu. Riječ je o kemijskoj industriji kojoj je potrebna posebna pažnja da se ne bi dogodila katastrofa. U Stožeru, međetuim, ne vjeruju u informacije iz Ine i MOL-a o tome da neće doći do zatvaranja Rafinerije Sisak.

Adriana Petrović, savjetnica za vanjske subjekte u Uredu izvršnog direktora Ine također tvrdi kako nema odluke o zatvaranju rafinerije i naglašava da se sekundarna proizvodnja nastavlja. No otkriva kako se ipak preispituje poslovanje Rafinerije Sisak, kao i potreban broj zaposlenih, a sve radi profitabilnosti kompanije.

Radnici još jednom pozivaju Vladu da se aktivnije uključi u priču jer se ne brine o radničkim interesima, te poručuju da su spremni za sve sindikalne akcije. Ako se zaustavi rad Rafinerije, Sisak će doslovno propasti, otkaz će dobiti 800 ljudi, a mnoge obitelji ostati bez jedinog izvora financiranja.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni