(Ne)kultura parkiranja

(Ne)kultura parkiranja

Domišljatost vlasnika Smart automobila ne prestaje iznenađivati. Ma gdje se ti sve neće uparkirati!?

Na zagrebačkim ulicama svakodnevno svjedočimo »bravurama« bezobzirnih i nesmotrenih vozača koji predstavljaju sigurnosnu prijetnju za sebe, ali i ostale sudionike u prometu. Pored sigurnosti, oni narušavaju i protočnost prometa, a bahatosti kao da nema kraja.

Primjer za to je »patentirana« zagrebačka izmišljotina – zaustavljanje gdje i kad god se sjetiš i poželiš, bilo da je riječ o tramvajskoj pruzi, »zelenom valu«, Ilici ili nekoj drugoj frekventnoj prometnici s uključenim, a i bez uključenih pokazivača smjera, popularno stajanje »na sva četiri«. To što njihov automobil onda mora zaobilaziti cijela kolona, a prestrojavanje (također u nedostatku prometne kulture) postaja opasna misija, njih previše ne zamara. Tu su i mnogobrojni taksisti koji se nipošto ne žele privremeno skloniti da ne smetaju drugima dok čekaju mušteriju. Ne žele se oni niti slučajno penjati na nogostupe kako ne bi ometali normalan protok vozila jer jako paze na ovjes svog automobila. Neka pati koga smeta!

Ugrožavanje drugih

O domišljatosti vlasnika Smart automobila već smo pisali. Gdje se ti sve neće uparkirati!? Najnoviji primjer smo snimili na početku Hercegovačke ulice, nedaleko od križanja s Vinogradskom. Vlasnik je svoj Smart ostavio horizontalno na način da potpuno zatvori prolaz pješacima na nogostupu i zauzme polovinu trake na zapadnoj strani kolnika. I eto potencijalnih opasnosti, gdje ih nije trebalo biti. Pješak mora istupiti na kolnik, vozač koji se sa sjevera spušta iz zavoja također ne očekuje ovu situaciju i mora prelaziti na suprotni trak i ugrožava vozilo koje se penje iz suprotnog smjera. A što to predstavlja osobama s invaliditetom, ne treba posebno napominjati. Misli li taj smartovac na ikoga osim na samoga sebe? Zaslužio je kaznu i da mu se propiše obaveza ponavljanja prometnih propisa, kao i pohađanje tečaja iz kulture u prometu.

Drugom primjeru kako ne treba parkirati posvjedočili smo na Mirogoju. Ondje su u sklopu ograđivanja groblja i postavljanja zida uz Remetsku cestu, na čijoj se izgradnji počelo raditi u ožujku 2017. godini, naknadno iscrtana parkirališta te je omogućeno parkiranje na potezu sve do krematorija, što je za pohvaliti. Trake za parkiranje su iscrtane tako da je kad se automobil ostavljen unutar crta na istočnom dijelu ostavljena stazica za pješake. No čini se da to malo tko poštuje. Ostaje samo za zaključiti – nije za svakoga automobil, nije svakome za dati vozačku….

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni