Nekonstrukcijska obnova konstrukcija

Nekonstrukcijska obnova konstrukcija

(Zgrade Hrvatske policije i Hrvatske pošte u centru grada Siska. Prozori su zadnji put obojani valjda još za bivše države)

Središnji državni ured je do sada obnovio 2354 obiteljskih kuća nekonstrukcijskom obnovom, dok se na 910 kuća izvode radovi, a za nekonstrukcijsku obnovu utrošeno je 92,89 milijuna kuna. Za onoga tko nikada nije bio na Baniji, Sisku, Glini ili Petrinji, vijest koja razgali srce…

Dr.-Ing. Viktor Simončič

Četiri su glavna zla vlasti: odgađanje, podmićivanje, grubost i povodljivost. (Francis Bacon)

Viktor Simončič

Čitam kako je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje ugovorio na Banovini (Baniji) izgradnju 216 zamjenskih obiteljskih kuća s 11 izvođača radova u iznosu od 180 milijuna kuna te je potpisano 59 ugovora o izgradnji zamjenskih obiteljskih kuća na 43 lokacije. Središnji državni ured je do sada obnovio 2354 obiteljskih kuća nekonstrukcijskom obnovom, dok se na 910 kuća izvode radovi. Angažirana su 44 gospodarska subjekta te je za nekonstrukcijsku obnovu utrošeno 92,89 milijuna kuna.

Za onoga tko nikada nije bio na Baniji, Sisku, Glini ili Petrinji, vijest koja razgali srce. Za nas koji ovdje živimo podatak koji grubo odstupa od realnosti. Ovaj vikend smo prošli Baniju dva puta na putu za jug. Provezli se i ispod Pelješkog mosta. U autu bračni par pravih Zagrepčanaca. Ostali su nijemi gledajući kako siromašno i zapušteno izgledaju Banija, Siska, Petrinja i Glina. Oboje inženjeri, gledali su s čuđenjem one prije 25 godina obnovljene kuće bez betonskih učvršćenja. Čudili su se da još postoje, usred naselja ruševine iz rata. Zapuštenih kuća skoro više nego naseljenih. Ljudi – rijetkost.

Drukčija slika realnosti

Za nas koji živimo tu, na ili blizu Banije, realnost je drugačija. Tak ju je lijepo na Facebooku opisala moja prijateljica,iz djetinjstva. Evo kako izgleda nekonstrukcijska obnova nekoga kome nekonstrukcijski obnavljaju konstrukciju:

Danas je kod mene počela nekonstrukcijska obnova kuće sa zelenom naljepnicom. U potresu su popucale salonit ploče krova, oštećeni dimnjaci, jedan sam već platila da se ojača da mogu ložiti, popucali temelji, zidovi mjestimično, a pod u dnevnoj sobi propao, a u predsoblju se izdigao. Štok od jednog prozora razdrman i oštećeno drvo što mi je moj prijatelj Stjepan zakucao letvom da mi ne ispadne staklo.

E sad, obnova obuhvaća popravak i ojačavanje dimnjaka te krpanje popucalih zidova. Pokrpano ne kreče. Znači, fasadu i zidove trebam sama pokrečiti. Gospodin G poručuje iz Zagreba da su salonit ploče bile stare i da su zato popucale kao da i nije bio potres i zato ne dozvoli zamjenu pokrova nego će pronaći negdje skinute, stare salonit ploče i zamijeniti moje popucale. Koliko znam, po našem zakonu salonit ploče je zabranjeno više stavljati na krov.

Druga kuća u dvorištu ima crvenu naljepnicu i budući da sada živim u ovoj sa zelenom, nemam pravo na njenu obnovu. Eventualno na rušenje i odvoz, eventualno, pazite.

Nepalci rade na obnovi

I pitam se sada kako da obnovim bar ovu jednu od dviju kuća da u njoj mogu živjeti da mi ne curi nakon ove obnove na glavu i da mi iz pukotina na deki poda ne izbija vlaga, a sve to s mirovinom. Ovu deku možda će eventualno zaravnati samo u sobi, ali laminat ne postavljaju.

Uvijek sam htjela posjetiti Nepal i kao planinar Himalaju, ali nisam imala mogućnosti. I gle čuda, danas su u moje dvorište došla 4 Nepalca da mi poprave dimnjake na kući. Ako ničemu, bar sam se njima obradovala jer smo u istoj muci. Njih natjerala neimaština u ovu našu jadnu Banovinu, a ja nemam baš nikakvog izbora niti više mogućnosti da živim u normalnom, čitavom domu.

Radujem se i što će gdin. Medved u svom izvještaju i moju kuću pribrojiti među obnovljene, mene se riješio. A meni ostaje samo da se nadam svetoj smrti prije nego krov na pukotinama ploča ispunjenih pur pjenom ponovno ne procuri. Dragi Nepalac je u moje dvorište unio tračak Himalaja, a ja u iščekivanju jedinog odlaska na neko bolje, bezbolnije mjesto. Toliko o obnovi kuća na Banovini.

Naravno da ja više vjerujem gdinu. Medvedu nego njoj u stilu vica, kada žena uhvati muža u krevetu s ljubavnicom, a on joj kaže: »Zar više vjeruješ svojim očima nego meni«.

Evo i slika koje pokazuju kako izgleda obnova zgrada nakon potresa kojima gospodari država.

Stanica vlaka u Sisku (Hrvatske željeznice). Stanica je zatvorena – lijevo se vide posljedice potresa, a desno 30-o godišnjeg nemara i potresa. Slika lijevo dočeka svakog putnika namjernika kada izađe iz vlaka u Sisku.

 I sada me netko natjera da vjerujem svojim očima. Ni slučajno. Vjerujem više u dalekovidnici…

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni