Nekima tablet, nekima tablete, a kome voda?

Nekima tablet, nekima tablete, a kome voda?

Političke elite, kojima je verbalno u interesu nacionalni interes, imaju važnijeg posla od zaštite prava na pritku vodu. Trenutno se među njima raspodjeljuju sinekure, a sprema se i nabava tableta. Izgleda da svi bogati još nemaju velike aute pa su sredili da za njih ide manja trošariana, a za manje aute veća

dr. sc. Viktor Simončič

Zakoni su kao paukova mreža: oni hvataju samo male muhe, dok velike s lakoćom tu mrežu rastrgaju. (Anakars)

Viktor Simončič
Viktor Simončič

Ovo je 78. poučak. Razmišljam da otvorim rubriku: »Zašto nismo djelovali?« Pisao sam i ranije, pa i u onom sistemu. Slični tekstovi i slična upozorenja. Kada pogledam zapisano, na sva upozorenja koja nisu naišla na plodno tlo, s često razornim posljedicama za opstanak nas kao nas, mogao bi doći u napast da si umislim kao netko strašno pametan. Pametan jesam, barem malo, jer znam da je moja »pamet« svjetlosne godine udaljena od one prave ili možda bi bilo bolje reći one potrebne pameti.

Bio sam u mnogim sredinama gdje sam bio »mali od kužine«, gdje sam slušao »otvorenih ustiju« pa sam izgledao »zblenuto«, kako bi kolokvijalno rekli u mojoj sredini. Znalo mi se dogoditi da slušam, čujem, pročitam, sve mi jasno, a kada treba ponoviti to što mi je jasno, a vidim kao na dlanu, ne znam ponoviti. Sve mi jasno, a nije mi jasno. I s onim što je tako jasno, jasno je da ne znam što s tim, kada sam svjetlosne godine udaljen od potrebne pameti.

Nacija sklona rasprodaji

Radim već godinama kada mi je »čeif«. I nekako ispada da mi je »čeif« da radim sve češći, valjda po onoj da je suma poroka stalna, pa kada ne možete (više) jedno, a najčešće se ne može ono što se najviše voljelo, ostaje više za ono što je preostalo. A meni eto za pisanje. I kada krenem, jedna miso vuče drugu, pa odjednom neka nova asocijacija koja otvara neki novi izvor rečenica. A onda pitanje tko će to pročitati? Oni kojih se tiče ne čitaju. Prijateljima i najbližima i onim rijetkim istomišljenicima sve treba sažeti u što manji broj rečenica, a tako se mnogo događa.

Evo, Slovenija donijela promjenu ustava i u Ustav uvodi novi članak, koji propisuje da svatko ima pravo na pitku vodu, da su vodni resursi javno dobro s kojim upravlja država i da izvori vode služe prioritetno i održivo opskrbi pitkom vodom i opskrbi kućanstva s vodom i da u tom dijelu voda nije tržišna roba. Bravo mojim Slovencima! Bravo našim susjedima!

I ja, »mali od kužine«, upozoravam, da kod zaštite prava na pitku vodu nemamo vremena. Nacija smo sklona rasprodajama pa kad jednom prodamo, kako smo učinili s mnogim strateškim sirovinama prodajom INA-e, nema više natrag. Pitanje je koliko »konzultantskih ugovora«, kao u slučaju INA-e imaju naše elite za lobiranje na rasprodaji vode? Kada se otkrije moglo bi biti kasno! Kao kada sam pokrenuo inicijativu, tako i sada kada je zaštita pitke vode u Sloveniji gotova stvar, mislio sam da će mediji dati barem malo ozbiljniji prilog o tome. Nažalost, opet sam precijenio očekivanja. Pitanje je, imamo li uopće medije kojima je cilj neki nacionalni interes. Uglavnom su u rukama onih s izraženim privatnim interesom. Možda bi apel o potrebi zaštite prava na pitku vodu nekome mogao pokvariti ili kvari kakav unosan posao, možda čak dogovoren s nekim iz političke elite, njegovom suprugom ili punicom.

»Važniji« poslovi političkih elita i negativni PDV na lijekove

A političke elite, kojima je verbalno u interesu nacionalni interes, imaju prečeg posla. Ima vremena za vodu. Trenutno se među njima raspodjeljuju sinekure, a sprema se i nabava tableta. Kako je ta riječ »tableta« divna. Sve je u naglasku. Ako koristite jedan, ne znam kako se točno zove, po sjećanju neka bude dugo silazni, onda ispadne da se radi o lijekovima koje proizvodi Pliva, a ako upotrijebite neki drugi, recimo kratko uzlazni (profesori hrvatskog jezika ne čupajte kosu, ovo je samo onako) onda ispadne da se to kod nas ne proizvodi i da sve to uvozi netko od nekuda. I kako sumnjam da je gospodin Petrov kod nabave tableta mislio na aspirin, mislim da je od zaštite prava na pitku vodu, onima koji štite nacionalne interese, trenutno puno značajniji interes kao odabrati dobavljača tableta iz neke egzotične države ili neke države koja će na nas učiniti blagi pritisak, radi zaštite njihovih nacionalnih interesa. Samo da se ne potuku naši nacionalni interesi međusobno. S onim stranim? Kaj god!

Tablete me asociraju na zdravstvo. I eto opet Slovenaca. Ni oni nisu imuni od establišmenta kojem je najvažniji neki »nacionalni interes«. Slušam, gledam i samom sebi ne vjerujem. Nabavu umjetnih kukova i sličnih medicinskih pomagala, svaka bolnica i odjel to radi preko svog posrednika – uvoznika. Pa onda nešto što npr. u Finskoj košta 400 eura, jer njima ne trebaju posrednici, u Sloveniji košta npr. 1 000 eura. Razlika ide valjda »zaštitarima slovenskih nacionalnih interesa«. Pitam se, ako nešto u Finskoj košta 400, u Sloveniji 1 000, koliko košta kod nas?

Inače, ja nemam tablet(a), osim nekih vitamina, a sva računala do sada sam kupio sam. Što mislite, može li u demagogiji obećanih smanjenja plaća političkom establišmentu proći prijedloga da si svako kupi tablet(u) sam? Znam da sam naivan čim sam postavio ovakvo pitanje. Jer do sada su sva obećana smanjenja njihovih prinadležnosti završavala još većim iznosom u njihovim džepovima.

Ali brinu i o nama. I za nas su smislili kako lakše doći do tableta. PDV na lijekove će biti samo 5 %. Odlično. No, koliko nam glavobolje uzrokuju, mislim da bi trebalo uvesti negativni PDV, pa da se za one koje je zaboljela glava zato jer se saborskim zastupnicima poklanja tablete, uvede povrat dijela novca kroz negativni PDV, od recimo minus 25 %.

Puno tableta će trebati i mladi. Planira se ukidanje oslobađanja poreza na kupnju prve nekretnine. Mladi će zasigurno s veseljem prihvatiti da plaćaju porez, jer će im se to vratiti preko drugih prihoda. Kako mladi manje zarađuju najčešće do nekih 5 – 6 000 kuna, oni će nakon cjelovite porezne reforme imati mjesečno 34 kune više, pa nemaju razloga da se bune s plaćanjem nekih 20 – 30 000 kuna više kod kupnje prvog stana. To će im se vratiti za nekih 60 godina.

Još nemaju svi velike aute

Kako oni koji donose zakone imaju stanova i velike prve i druge nekretnine, ali nemaju svi bogati izgleda još velike aute, sredili su si da za velike aute ide manja trošarina, a za manje veća. Ako se kupuje auto od milijun kuna ušteda će biti čak do 150 000 kuna. Sredili su i puku. Na manje aute, one deset puta najjeftinije, će trebati plaćati dvostruko veću trošarinu nego do sada. Barem nešto veće za siromašne.

BMW serije 7
BMW serije 7 će biti znatno povoljniji

Kako nema ništa od onog obećanja od 1 000 eura za svako dijete, obećanja na kojem su se možda dobili i izbori, a eto planira se i porez kod kupnje prve nekretnine, a nema ni puno toga drugoga u korist mladih, predlažem da se do uvođenja kurikuluma u škole uvede obavezno recitiranje pjesme Alekse Šantića Ostajmo ovdje. U nižim razredima mjesečno, s povećanjem učestalosti recitiranja prema maturi i faksu na jednom dnevno. Onako kako to rade na primjer u Americi s himnom. Mislim da bi to moglo kompenzirati antinatlitetne porezne mjere i spriječilo odlazak mladosti. Iako oprez. Kada slušam one koji su otišli, kao da Šantić i nije imao pravo?

Ministar zdravstva Milan Kujundžić plaću će, ako je vjerovati medijima, ostvarivati od čak tri izvora. Ministarstvo će mu mjesečno uplaćivati 1.500 kuna, Medicinski fakultet 8.200, a KBC Dubrava 10.300. Ukupno će ministar na tri radna mjesta zarađivati 20.000 kuna. Gospodin Kujunđić će 7.5 % radnog vremena biti ministar, 42.5 % profesor, a 50 % liječnik. Ili da on ne misli kako poslove od 300 % može obavljati u 100 % radnog vremena?

Stvarnost me podsjeća na jedan vic. Sretnu se dva prijatelji i jedan pita: „Što si radio?“. „Svirao sam u kvartetu“, odgovara drugi. „ A koliko vas je bilo?“, pita prvi. „Trojica.“, slijedi odgovor. „Koja trojica?“. „Moj brat i ja.“, odgovara upitani. „Nisam znao da imaš brata.“, kaže prvi. „Ne, nemam. Zašto pitaš?“.

 “OSTAJTE OVDJE”

Ostajte ovdje!… Sunce tuđeg neba
Neće vas grijat k’o što ovo grije;
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije.

Od svoje majke ko će naći bolju?!
A majka vaša zemlja vam je ova;
Bacite pogled po kršu i polju,
Svuda su groblja vaših pradjedova.

Za ovu zemlju oni bjehu divi,
Uzori svijetli, što je branit znaše.
U ovoj zemlji ostanite i vi,
I za nju dajte vrelo krvi vaše.

K’o pusta grana, kad jesenja krila
Trgnu joj lisje i pokose ledom,
Bez vas bi majka domovina bila;
A majka plače za svojijem čedom.

Ne dajte suzi da joj s oka leti,
Vrat’te se njojzi u naručja sveta;
Živite zato da možete mrijeti
Na nijemom polju gdje vas slava sreta!

Ovdje vas svako poznaje i voli,
A tamo niko poznati vas neće;
Bolji su svoji krševi i goli
No cvijetna polja kud se tuđin kreće.

Ovdje vam svako bratski ruku steže –
U tuđem svijetu za vas pelen cvjeta;
Za ove krše sve vas, sve vas veže:
Ime i jezik, bratstvo, i krv sveta.

Ostajte ovdje!… Sunce tuđeg neba
Neće vas grijat k’o što ovo grije, –
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije…

(Aleksa Šantić)

Bezbroj nijansi sive

Na prvoj godišnjici obilježavanja pada Vukovara u Europskom domu u Zagrebu nije bio nitko iz političkoga vrha, pa niti političkog podnožja. Ja sam bio, tada kako pomoćnik ministra okoliša. Na taj dan, ali ne samo tada, sjetim se vriska do neba Siniše Glavaševića: Grad – to ste vi.

…i pokoja ružičasta

Došao sam prije par dana u Šibenik. Auto sam parkirao na Poljani. Nazvala me kćer da su joj iz Policijske stanice u Šibeniku javili da je prazna zadnja guma i da ju u njoj »brokva«, čavao. Policajac Jure Teskera je to primijetio, našao put od registracije, odnosno vlasnika i nazvao. Ostavio je za svaki slučaj i obavijest na staklu, kako ne bi krenuo s probušenom gumom. To je kod malo modernijih automobila teže primijetiti jer im je težište dobro izbalansirano. Bravo za Juru Teskeru i sve one koji 100 % svog posla obavljaju kako treba. Njima i njemu sličnima za to treba možda i više od 100 % radnog vremena.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni