Neka znanstvenici – “apelisti” posjete Tehnix, ako misle ozbiljno

Neka znanstvenici – “apelisti” posjete Tehnix, ako misle ozbiljno

(Naslovna fotografija: https://tehnix.hr)

Jedan od 11 mjera „Apelista“ je: »poticanje lokalne proizvodnje«. Obavještavam „Apeliste“ da Hrvatska ima tehnološko rješenje proizvedeno u Donjem Kraljevcu, kojim se mogu smanjiti sadašnje emisije stakleničkih plinova iz postupanja s otpadom

dr. sc. Viktor Simončič

Nije da se ne usuđujemo jer je teško, već je teško jer se ne usuđujemo. (Seneka)

Vrlo je važno ne odustati. Tek tako možete nešto i učiniti. (Stephen Hawking)

Viktor Simončič

Čak 550 znanstvenika predalo je Vladi RH »Apel za sustavnu klimatsku akciju«. Hvalevrijedna inicijativa, a brojka 550 nije mala stvar. Tko je i kako skupio potpise? Malo sam povrijeđen da meni nije ponuđeno potpisivanje „Apela“. Uz većinu, koja se okolišno probudila tek sada, u Apelu su mjesta morali naći i oni koji znanstvenici godinama upozoravaju na probleme. Ima među njima i onih koji smo zbog toga stavljeni na led. Mislim da sam imao moralno pravo na potpis. Pričam, predlažem, pišem. Ako ništa od svega nije vrijedilo, vrijedi ovih dosadašnjih 239 poučaka.

Apel je pokazao da imamo 550 znanstvenika koji će ubuduće brinuti o okolišu jer vide kako je hrvatska okolišna i razvojna politika pogrešna.

Jedna od 11 mjera „Apelista“ je: »uključenje znanstvenika svih profila i disciplina, koji objavljuju recenzirana znanstvena istraživanja o klimatskim promjenama…« Pozivam „Apeliste“ da pomognu, nama nekolicini, koji tvrdimo da imamo okolišno suludi koncept postupanja s otpadom. Neka znanstveno recenziranim istraživanjem, iako za to dovoljna već zdrava seljačka logika, potvrde moju tvrdnju da će emisije „eqCO2“ iz postupanja s otpadom, kada se do kraja uvede sistem šarenih kanti, kada i ako konačno dođe i onih 1 200 000 novih narasti. Da me podrže kada tvrdim da se iz Komiže do Belišća niti okolišno niti financijski ne isplati voziti marihuana u rinfuzi, kamo li otpadni papir. „Apelisti“ odvojite malo vremena za svakodnevnicu. Uspijemo li postupanje s otpadom dovesti na pravi put, biti će to korak od sedam milja u smjeru nisko ugljične Hrvatske.

Jedan od 11 mjera „Apelista“ je: »rad na sustavnom i aktivnom podizanju svijesti opće javnosti, na svim razinama,…« Evo prilike za djelovanje. Neka svaki od 550 znanstvenika u svojoj sredini pojasni zašto je zrak, gotovo proporcionalno siromaštvu, ovih dana onečišćen od Skopja, preko Sarajeva i Slavonskog Broda, do Zagreba i Pariza. Oni sigurno znaju da se to događa u slučajevima dugoročnih epizoda stabilnog vremena. Kod bogatih isključivo zbog prometa. Kod manje bogatih iz prometa i kućnih ložišta. Kod siromašnijih, posebno tamo gdje je još dozvoljeno korištenje ugljena, pretežno iz malih kućnih ložišta. Neka pomognu smanjiti medijski senzacionalizam.

Rafinerija više ne radi, a onečišćenje gotovo isto

Na N1 TV prije par dana emisija o zagađenju zraka u Regiji. Prilog iz Zagreba, Beograda i Sarajeva. Glavna tema koliko tko ima mjernih stanica, kao da one pomažu. Da pomažu, onda bi se upala pluća liječila toplomjerima. Ali rezultati pomažu, ako se razumiju. Uz stvarno pomalo katastrofične slike iz Sarajeva, prilog iz Slavonskog Broda, ali onaj od prije godinu i više. Rafinerija kriva za sve. Bivši ministar okoliša se pohvalio kako je on poduzeo niz mjera protiv Rafinerije. Čudi me da se nije pripremio i pogledao kakvo je stanje kakvoće zraka sada kada Rafinerija već duže ne radi. Rafinerija ne radi, a onečišćenje slično. Sve s čime se hvali bilo je bez potrebe, barem što se tiče građana.

Pogledajte rezultate. Za razumjeti nije potrebno baviti se znanstveno recenziranim istraživanjima. Zaključak primitivno jasan: Radila Rafinerija ili ne, građanima Slavonskog Broda isto. Jedino sada nema »stranog neprijatelja«. Neprijatelj je naš. Mame ne trebaju ići protestirati u Zagreb, dovoljno je da odu ispred ureda gradonačelnika.

Ne znam da li zato jer sam (bio) znanstvenik ili jer su mi ugradili zdravu seljačku logiku, pisao sam, a portali u Slavonskom Brodu su prenijeli kako industrija nije (naj)odgovornija za onečišćenje zraka u prizemnom sloju u Slavonskom Brodu i kako plinofikacija Rafinerije neće imati učinka na kakvoću zraka preko Save: https://zg-magazin.com.hr/nakon-plinofikacije-rafinerije-zrak-u-slavonskom-brodu-nece-biti-bolji/

Pokušao sam pojasniti kako je pogrešno da se onečišćenje u Slavonskom Brodu pripisuje (samo) rafineriji, a ne stvarnim izvorima, lokalnim kotlovnicama i prometu: https://zg-magazin.com.hr/kako-spasiti-slavonski-brod-i-izbjeci-sramotu/

Pokušao sam kod političara i građana pobuditi razmišljanje dobre domaćice navodeći, da to tome nije tako onda u Kopačkom Ritu ne bi dolazilo do zagađenja: https://zg-magazin.com.hr/slavonski-brod-kao-pariz/

Nakon blaćenja i uvreda trebala bi uslijediti isprika

Jedino što sam doživio je bila neka vrsta blaćenja i vrijeđanja! Hej vi tamo, zaslužujem li sada barem ispriku? Usput, brine li nekoga u Slavonskom Brodu od kuda povećane koncentracije benzena u vrijeme sezone loženja? To je daleko od šale!

Kao pojašnjenje. Industrija, kakve god emisije imala, doprinosi vrlo malo ambijentalnoj kakvoći zraka. Vodio sam diplomski rad, kada smo u predratnom Sisku, sa snažnom i ne okolišno prijateljskom industrijom, izračunali kako su prizemnom onečišćenju s preko 90 % doprinosile male lokalne i kućne kotlovnice. Stanje smo poboljšali uvođenjem obavezne kontrole i podešavanja rada kotlovnica prije početka sezone loženja. Da li kao znanstvenik ili zbog ugrađene seljačke pameti, u Tuzli u hotelu sobu uvijek tražim iznad 6. kata. Dalje od kućnih ložišta i bliže visokim dimnjacima, pa spavam kod otvorenog prozora.

Ne prolaze domaća rješenja

Jedan od 11 mjera „Apelista“ je: »poticanje lokalne proizvodnje«. Obavještavam „Apeliste“ da Hrvatska ima lokalni proizvod – tehnološko rješenje MO-BO-TO, proizvedeno u Tehnixu u Donjem Kraljevcu, kojim se mogu smanjiti sadašnje emisije stakleničkih plinova iz postupanja s otpadom i spriječiti da ne dođe do povećanja emisija stakleničkih plinova sa sadašnjih 2 na 5 i više milijuna tona godišnje.

Primjenom MO-BO-TO smanjuje se i zagađenja zraka u gradovima, jer se višestruko – za nekih 10 – 15 puta – smanjuje prometa kamiona za prikupljanje otpada. Predlažem „Apelistima“ neka posjete Tehnix. Što se tiče provjere u praksi, sve dok našu okolišnu politiku određuje EU birokracija i razni JASPERS-i, koji naravno štite njihove, a ne naše interese, pa domaće tehnologije ne prolazi niti slučajno, mora se otići do Novog Sada, Konjica, Bukurešta,… ili negdje drugdje gdje je MO-BO-TO u primjeni.

Vjerujem da 550 znanstvenika neće stati djelovati nakon Apela. Ako potvrde ili demantiraju moje tvrdnje, odu do Donjeg Kraljevca, vidjet će koliko puno posla čeka. Naravno da mogu računati i na nas koji nismo imali priliku dati potpis. Nas koji smo navikli djelovati, usprkos otporima.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni