“Neka se klub Hajduk zove!”

“Neka se klub Hajduk zove!”

(Naslovna fotografija: Hajduk 1912.godine, preuzeta sa službene internetske stanice HNK Hajduk, hajduk.hr/povijest)

Zlatno razdoblje u povijesti kluba su 1970-e godine. Klub osvaja četiri titule prvaka i pet uzastopnih nacionalnih kupova po čemu postaje svjetski rekorder. Hajduk se tada afirmirao i kao respektabilan europski klub

Na današnji dan, 13. veljače 1911. godine, službeno je osnovan Nogometni klub Hajduk odobrenjem Carskog namjesništva u Zadru. Klub je osnovan na inicijativu četvorice Splićana, praških studenata, Fabijana Kaliterne, Vjekoslava Ivaniševića, Lucijana Stelle i Ivana Šakića uz pomoć Vladimira Šore i profesora Josipa Barača koji je klubu nadjenuo ime Hajduk, ime koje do dan danas ponosno nosi.

Riječ hajduk u hrvatskom narodu i hrvatskoj legendi označava mnogo toga lijepoga: junaštvo, čojstvo, poštenje, drugarstvo, prkos moćnome i zaštitu slabome.

Prve velike uspjehe Hajduk postiže koncem 1920-ih kada osvaja dva prvenstva Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Razdoblje Drugog svjetskog rata iznimno je važno u klupskoj povijesti. Split je okupirala Italija, ali vodstvo Hajduka odbilo je nastupati u prvoj talijanskoj nogometnoj ligi. Godine 1944. većina igrača kluba Hajduka, ali i drugih splitskih nogometnih klubova odlazi na oslobođeni otok Vis.

Klub ponovo djeluje pod svojim imenom i to kao klub Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Kao takav, Hajduk je u Bariju 1944. odigrao utakmicu protiv britanske vojske pred pedeset tisuća gledatelja. bila je to najposjećenija utakmica za vrijeme Drugog svjetskog rata na europskom tlu. Zahvaljujući svojim ratnim zaslugama, Hajduk je bio jedini važan klub iz Kraljevine Jugoslavije koji je pod svojim imenom nastavio djelovati i u socijalističkoj Jugoslaviji. Zlatno razdoblje u povijesti kluba su 1970-e godine. Klub osvaja četiri titule prvaka i pet uzastopnih nacionalnih kupova po čemu postaje svjetski rekorder. Hajduk se tada afirmirao i kao respektabilan europski klub. U prvoj polovici 1980-ih godina Hajduk je i dalje vrlo uspješan u europskim natjecanjima, ali usprkos snažnoj momčadi nije osvojio niti jednu titulu prvaka.

Hajduk je osvojio i prvo prvenstvo u samostalnoj Hrvatskoj 1992. U prvoj polovici 1990-ih zabilježen je i posljednji veliki uspjeh kluba u međunarodnim natjecanjima, četvrtfinale Europske lige prvaka 1995. godine. Hajduk je jedini klub s prostora bivše Jugoslavije koji je nastupio u svim prvenstvima i igrao isključivo u Prvoj ligi što je raritet i u svjetskim razmjerima. Njemu u čast Ivo Tijardović skladao je operetu “Kraljica lopte”, a u popularnoj TV seriji “Velo misto” klub Hajduk je jedan od glavnih protagonista. (Zg-magazin)