Neka je prljav, glavno da je štedljiv

Neka je prljav, glavno da je štedljiv

Dvije godine nakon afere Dieselgate, odnosno lažiranja podataka o emisijskim testovima koje su Volkswagen dovele u veliku krizu, proizvođač automobila ponovno prodaje automobile s dizelskim motorima u SAD-u. No ponuda neće baš dugo trajati. Naime, kako javlja Detroit Free Press, kupci su nahrupili kako bi rezervirali VW-ove dvogodišnje dizelaše, nakon što ih je proizvođač od travnja neočekivano nastavio prodavati. Još malo pa nestalo, reklo bi se.

Mnogi kupci VW-ovih vozila s TDI motorima izgleda ne mare previše za onečišćenje, već im je važno da se voze jeftino, što učinkoviti njemački dizelaši omogućuju. U prodajnom je lancu ostalo još nekoliko tisuća vozila koje proizvođač nije povukao nakon skandala te su posljednji primjerci koji će se uopće moći kupiti u SAD-u.

Menadžer prodaje iz VW-ovog predstavništva Suburban Volkswagen of Troy John Beauchamp izjavio je da je za svaki primjerak TDI-ja kojeg su imali na zalihi dobio po pet ponuda kupaca. »Telefoni su nam neprestano zvonili. Ljudi vole svoje dizele. Učinio sam jedinu pravednu stvar i prodao vozilo prvom koji je došao po njega«, rekao je.

VW-ovi zastupnici imali su oko 11.000 neprodanih modela iz 2015. godine, kada je američka vlada najavila da će od rujna 2015. zaustaviti njihovu prodaju jer je tvrtka varala na testovima emisija. Do sada je Volkswagen platio milijarde dolara kazne i suočio se s daljnjim istraživanjima u SAD-u i širom svijeta.

Volkswagenovi rukovoditelji najavili su da će prestati prodavati vozila s dizel motorima u SAD-u kako bi se tvrtka mogla usredotočiti da postane lider u proizvodnji električnih automobila.

Treba spomenuti da su se nakon Volkswagenovog skandala oko lažiranja podataka o ispušnim plinovima i drugi proizvođači našli pod povećalom. Najnovija vijest dolazi iz Njemačke, točnije Stuttgarta, gdje je državni tužilac obišao mnoge urede tvrtke Daimler AG zbog sumnje na prijevaru i kazneno oglašavanje vezano uz moguću naknadnu manipulaciju obrade ispušnih plinova u osobnim automobilima s dizel motorima.

Pokažu li se ove sumnje točnima, na pomolu bi mogao biti još jedan skandal svjetskih razmjera. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni