Nejasni kriteriji dodjele građevinskog materijala za objekte oštećene u potresu

Nejasni kriteriji dodjele građevinskog materijala za objekte oštećene u potresu

»Sad kad je gradonačelnik nakon tri tjedna od potresa odlučio djelovati, njegove mjere usmjerene su trošenju prikupljenih novčanih sredstava građana u iznosu od 5,5 milijuna kuna, a ne izradi cjelovitog plana obnove Zagreba«, konstatirao je HSLS-ovac Darko Klasić

Grad Zagreb nabavit će nužni građevinski materijal sredstvima prikupljenima uplatama građana i pravnih osoba na posebnom računu za donacije te ih namjerava usmjeriti osobama navedenima na popisima koje utvrde mjesni odbori i gradske četvrti. Naime, Gradska uprava uputila je 9. travnja dopis vijećnicima mjesnih odbora i gradskih četvrti da tijekom uskrsnih blagdana popišu sve stambene objekte na svojem području za koje je potreban građevinski materijal, procijene količinu materijala potrebnog za obnovu te dostave te podatke gradskim službama do srijede, 15. travnja.

U zagrebačkom HSLS-u su ovakav zahtjev i plan Gradske uprave nazvali »upitnim« i to iz više razloga. Među njima je i taj što se odgovornost se prebacuje na vijećnike, čija je kompetentnost procjenjivanja potrebne količine građevinskog materijala upitna. Također, u doba pandemije koronavirusa, nije nužno da vijećnici, koji nisu profesionalne i stručne osobe, dodatno ugrožavaju svoje zdravlje kao i zdravlje svojih sugrađana, osobito s obzirom na to da je Grad već prikupljao podatke o oštećenjima putem online upitnika. Ako je pak potrebna dodatna procjena, nju moraju obaviti stručne osobe, smatraju u HSLS-u.

Ističu da je naputak za provedbu ove inicijative na razini poluinformacije s nedovoljno detaljnim uputama, u kojima nije ni navedeno prema kojem će se kriteriju dodjeljivati građevinski materijal i u kojim količinama, što ostavlja veliku mogućnost da se on neće osigurati na učinkovit način svim zainteresiranim osobama jer u samoj priloženoj tablici nedostaju bitni podaci, poput, primjerice, broja telefona.

»Sad kad je gradonačelnik konačno nakon tri tjedna od potresa odlučio djelovati, njegove mjere usmjerene su trošenju prikupljenih novčanih sredstava građana u iznosu od 5,5 milijuna kuna, a ne izradi cjelovitog plana obnove Zagreba«, konstatirao je Darko Klasić, predsjednik kluba gradski zastupnik HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija.

Klasić ističe kako HSLS osuđuje ovakav »diletantski« gradonačelnikov pristup jer dosadašnji njegovi potezi koji se tiču ove problematike nisu transparentni, racionalni ni smisleni, zbog čega je čitav proces unaprijed osuđen na propast te se oštro protivi tomu da se u njega uvlači i mjesna samouprava.

HSLS Grada Zagreba stoga poziva gradonačelnika da preuzme odgovornost i počne racionalno djelovati kao institucija koja koristi stručne službe i stručnjake pri saniranju posljedica potresa jer je vidljivo da ovakvim postupanjem u slučaju neuspjeha ove mjere gradonačelnik opet želi prebaciti odgovornost i krivnju na vijećnike i građane. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni