Neizvjestan rezultat škotskog refereduma

Neizvjestan rezultat škotskog refereduma

Ankete, koje su provele agencije Survation i YouGov, a prenosi Reuters, pokazuju da je između 52 i 53 % ispitanih Škota protiv neovisnosti

Građani Škotske danas putem referenduma odlučuju hoće li nakon više od 300 godina zajedništva napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo. Birališta su otvorena i u 7 sati, a glasovat će se do 22 sata po mjesnom vremenu. Rezultati se očekuju rano u petak.

Sudeći po rezultatima anketa koji su objavljeni neposredno prije izbora tek nešto više od 50 % Škota i dalje želi da njihova zemlja ostane u sklopu Ujedinjenoga Kraljevstva. Ankete, koje su provele agencije Survation i YouGov, a prenosi Reuters, pokazuju da je između 52 i 53 % ispitanih Škota protiv neovisnosti.

U registar birača upisano je 4.285.323 birača, a ta brojka predstavlja oko 97 % stanovništva starijeg od 16 godina. Referendumu mogu pristupiti oni koji imaju 16 i više godina i žive u Škotskoj. Referendumsko pitanje glasi: Treba li Škotska biti neovisna zemlja?, a birači se trebaju izjasniti sa »da« ili »ne«.

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je na Twitteru nadu da će Velika Britanija ostati »snažna i ujedinjena«.

Predvodnici suprotstavljenih strana jučer su građanima uputili svoje posljednje poruke.

Škotski prvi ministar Alex Salmond u otvorenom je pismu biračima izjavio je da referendum predstavlja »najveći i najznačajniji trenutak koji ćemo ikad imati« te ih je pozvao da ignoriraju »sve očajnije i apsurdnije strašne priče« Downing Streeta i vjeruju u sebe. Salmond tvrdi da će Škotska biti dobrodošla u Europsku uniju odbacujući izvješća po kojima je španjolski premijer Mariano Rajoy rekao da će Škotska morati podnijeti zahtjev za članstvom kao bila koja država kandidatkinja.

S druge strane Alistar Darling, koji vodi kampanju protiv neovisnosti, kaže da bi izglasavanje neovisnosti bila »tragedija«. U svojem »paničnom« potezu, britanski premijer David Cameron i još dvojica čelnika glavnih stranaka u Westminsteru jučer su obećali »nove, velike ovlasti« Škotskoj ako se njezini građani izjasne protiv neovisnosti. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni