Neiskorištena isparavanja vode mogući su izvori čiste energije

Neiskorištena isparavanja vode mogući su izvori čiste energije

Tim inženjera, biologa i kemičara stvorio je različite vrste pokretnih malih strojeva koji se pokreću takvom energijom

Svakog dana na Zemlji ispari velika količina vode, a ono je čisti izvor solarne energije koja je do sada bila neiskorištena. Istraživači na Sveučilištu Columbia razvili su novu tehnologiju koja može „uhvatiti“ barem dijelove takve energije isparavanja.

Tehnologija koristi svojstvo bakterijskih spora, koje su poput sjemena koje može klijati pod odgovarajućim uvjetima. Naime, one vrlo dobru upijaju vodu – tijekom apsorpcije nabubre, a kada ostanu bez nje skupljaju se, što ponavljaju više puta.

Ozgur Sahin i njegov tim na Columbiji željeli su pronaći način za „hvatanje“ takvih sitnih kretnji. Njihovo rješenje, objavljeno u časopisu Nature Communications, je spajanje milijardu tih spora na plastičnu traku. Povezane plastične vrpce zatim mogu hvatati malene otekline i kontrakcije svake spore, a dobivena energija se može pretvoriti u koristan oblik.

Tim inženjera, biologa i kemičara zatim su stvorili različite vrste pokretnih malih strojeva koji se pokreću takvom energijom.

Ovaj se način sigurno ne može se mjeriti sa solarnim ćelijama u učinkovitosti iskorištavanja sunčeve energije, ali ipak ima prednost – takav je sustav stotinu puta jeftiniji za gradnju po jedinici površine.

Peter Fratzl, istraživač s Max Planck Instituta, smatra da se ova tehnologija može koristiti za napajanje, primjerice, mobitela. „Ne vjerujem da će ova vrsta sustava revolucionirati transport ili imati druge veće primjene, ali može pružiti malu energiju potrebnu u udaljenim i nedostupnim mjestima za rad komunikacijskih uređaja”, rekao je za portal Quartz.

Uz to, postoje i druga ograničenja. Naime, Sahin će morati genetski modificirati spore kako bi se osiguralo da ne klijaju, jer klijavost bakterije može stroj učiniti beskorisnim, a on se još testira na otvorenom, kako bi se prikupile informacije i eventualna dodatna ograničenja koja još nisu uočena.

(I. C.)