Nedovoljna iskorištenost i afirmacija privatnih šuma

Nedovoljna iskorištenost i afirmacija privatnih šuma

Šumarstvo može postati pokretač razvoja, no u Hrvatskoj su šume loše tretirane – dolazi do nekontroliranog pustošenja i otuđivanje drva

Privatni šumovlasnici u zemljama jugoistočne Europe očekuju značajno privlačenje EU sredstava u narednom razdoblju od 2014.-2020. budući da će se za šumarstvo izdvojiti preko 200 milijuna eura. Navedena sredstva pokrenut će investicije u sektoru, što će ga učiniti zanimljivim mnogobrojnim dobavljačima opreme i usluga, projektantima, konzultantima i ulagačima, a osim u Hrvatskoj, ulaganja u privatne šume pripremaju se i u drugim zemljama regije, a slovenska iskustva su svakako referentna.

Predstavljanje šumarskih tema i programa na području ruralnog razvoja te slaba mobilizacija sirovine bit će okosnica ovogodišnje treće regionalne konferencije šumoposjednika jugoistočne Europe koja se održava danas u Zagrebu.

„U mnogim europskim zemljama šumarstvo je pokretač razvoja, a na razini EU privatne šume čine preko 60 posto svih šumskih površina, što im daje na važnosti. U Hrvatskoj su bile lošije tretirane nego državne šume, pa tim više treba još intenzivnije raditi na njihovoj daljnjoj afirmaciji, ali i boljoj gospodarskoj i socijalnoj valorizaciji“, smatra Zdenko Bogović, predsjednik Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika.

Osim ruralnog razvoja, bit će razmatrane i druge goruće teme poput problematike okrupnjavanja privatnih šumoposjeda, potrebe za certificiranjem privatnih šuma te oko teme zaustavljanja ilegalnih sječa.

„Uputio sam upit Europskoj komisiji planira li predlaganje smjernica za reguliranje iskorištavanja šuma kako bi se spriječilo nekontrolirano pustošenje šuma i nezakonite aktivnosti povezane s otuđivanjem drva. Naveo sam primjere krađe šuma i devastacije puteva i cesta u Hrvatskoj zbog nejasne podjele nadležnosti, a drvo koje se nezakonito otuđuje najčešće se prevozi u susjedne zemlje u kojima je to pitanje jasnije regulirano“, naveo je Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

U Hrvatskoj je 22 posto šuma u privatnom vlasništvu, dok je 30 milijuna eura okvirna raspoloživa godišnja potpora za šumarstvo u sklopu Programa ruralnog razvoja. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni