Nedoumice oko trga Franje Tuđmana i datuma proslave državnosti

Nedoumice oko trga Franje Tuđmana i datuma proslave državnosti

Premijer je tijekom jučerašnje svečanosti na Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski, kazao kako „danas u Zagrebu predsjednik Tuđman nema dostojan trg”, naglasivši da neke kočnice u nama i dan danas ne dopuštaju da se dogovorimo oko osnovnih i na oko banalnih stvari

Tijekom gotovo svakog obilježavanja Dana državnosti politički vrh iskazuje zabrinutost oko nedovoljnog priznavanja zasluga prvog predsjednika Franje Tuđmana te nedoumice oko pravog datuma obilježavanja državnosti.

Tako je Zoran Milanović, tijekom jučerašnje svečanosti na Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski, kazao je kako „danas u Zagrebu predsjednik Tuđman nema dostojan trg”, naglasivši da neke kočnice u nama i dan danas ne dopuštaju da se dogovorimo oko osnovnih i na oko banalnih stvari.

„To su stvari koje među nama ne bi trebale stvarati nikakve razlike. U glavnom gradu Hrvatske to još uvijek nemamo”, rekao je premijer koji je dodao kako je Tuđman bio “političar koji je vodio jednu stranku, izvršnu državnu vlast u državi i na to mjesto ga je izabrao hrvatski politički narod”.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Vrhovna zapovjednica Oružanih snaga također je u svom govoru postavila Franju Tuđmana kao središnju figuru moderne Hrvatske.

„Tuđmanova uloga posebno je došla do izražaja u ispravnoj procjeni – s jedne strane mogućnosti i sposobnosti Hrvatske vojske u odnosu na stanje na bojišnicama, a s druge procijeniti snagu i namjere neprijatelja, te u konačnici sve staviti u kontekst političkog trenutka i međunarodnih odnosa u prijelomnim trenucima za Republiku Hrvatsku”, kazala je Grabar-Kitarović. Naglasila je kako je povijesna prosudba Tuđmanovih zasluga sve pozitivnija, a uspomena u hrvatskom narodu sve veće.

S druge strane, savjetnik predsjednice Vladimir Šeks izjavio je u kako bi bilo razumno vratiti 30. svibnja kao Dan državnosti kada je prvi put konstituiran višestranački demokratski Sabor.

„Nerazumnim potezima je taj dan maknut u zaborav, pretvoren je u spomendan Hrvatskog sabora koga se više nitko ne sjeća”, rekao je Šeks, s kojim se složio Tomislav Karamarko, tako da možemo očekivati ponovnu promjenu datuma obilježavanja državnosti ako oporba dođe na vlast. (I.C.)

Komentari su zatvoreni