“Nećemo tuđe smeće u Zagrebu”, poručuju aktivisti

“Nećemo tuđe smeće u Zagrebu”, poručuju aktivisti

Uoči današnje sjednice Gradske skupštine aktivisti Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR ) i Zelena akcija održali su prosvjed ispred Stare gradske vijećnice kako bi izrazili nezadovoljstvo prijedlogom sporazuma o izgradnji zajedničkog Centra za gospodarenje otpadom (CGO) između Zagreba i Županije. Dan ranije aktivisti su proslijedili pismo gradskim zastupnicima u kojima su ih pozvali da ne podrže prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kojim bi Zagreb »uvozio« smeće iz Županije ( https://zg-magazin.com.hr/recite-ne-uvozu-smeca-iz-zagrebacke-zupanije-u-zagreb/ ).

Predsjednica UZOR-a Branka Genzić-Horvat tvrdi da to nije u javnom interesu0već da gradonačelnik Bandić i »njegovi loši savjetnici« nastavljaju štititi interese pojedinih interesnih grupacija.

Aktivisti upozoravaju da CGO-i rezultiraju zanemarivim postotkom recikliranja te se njima ne može ostvariti zakonska obveza od najmanje 50 – 60 % odvojenog prikupljanja do 2020.

»Unatoč činjenici da građani žele odvojeno prikupljati otpad i štediti novac, sirovine, okoliš i resurse, uz pomoć interesnih poltrona, gradonačelnik Bandić ne odustaje od dugogodišnjeg pretvaranja Grada Zagreba u EU prijestolnicu smeća, izgradnjom CGO-a sa spalionicom mulja i otpada, na vodonosnom području, na lokaciji Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Time je i korak je bliže ostvarenju težnje da napravi gori Jakuševac od Jakuševca, ne samo otpadom Grada Zagreba, Zagrebačke županije, nego i Europe«, poručuje Genzić-Horvat. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni