Neće podržati nerazvojni proračun “ponovljenih obećanja”

Neće podržati nerazvojni proračun “ponovljenih obećanja”

Gordan Maras: Zagrepčani svake godine uplaćuju sve veće poreze i prirez, a postavlja se pitanje uplaćuju li ga kako bi gradonačelnik Bandić mogao trgovati i plaćati razne manifestacije diljem zemlje i u drugim zemljama ili zato da im djeca imaju kvalitetnije obrazovanje i bolje uređene škole

Klub gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska! – Progresivnog saveza u zagrebačkoj Skupštini nećepodržati proračun Grada Zagreba, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare zagrebačkog SDP-a.

„Gradonačelnik Bandić nema većinu za proračun u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i proračun može jedino proći političkom trgovinom i korupcijom“, ustvrdio je predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras.

Smatra kako se ovim proračunom ide za time se u Gradskoj skupštini “istrguje ono što se trguje i na razini države, u Hrvatskom saboru između gradonačelnika Bandića i HDZ-a”. Po Marasovim riječima, zagrebački gradonačelnik podržava premijera Vlade Andreja Plenkovića koji Milanu Bandiću vraća protuuslugu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Maras je rekao kako je iz proračuna vidljivo da se manje ulaže u ono što je primarno, a to je obrazovanje, zdravstvo, demografija, kultura, mjesna samouprava.

„S druge strane, građani Zagreba svake godine uplaćuju više poreza i prireza u državni proračun”, istaknuo je Maras. Dodao je kako se postavlja pitanje uplaćuju li građani taj novac kako bi gradonačelnik Bandić mogao trgovati i plaćati razne manifestacije diljem zemlje i u drugim zemljama ili zato da im djeca imaju kvalitetnije obrazovanje i bolje uređene škole. Spomenuo je da neke škole nemaju ni toplu vodu u ovim zimskim mjesecima.

Naglasio je da gradonačelnik mora preokrenuti prioritete i staviti Zagreb i Zagrepčane na prvo mjesto. „Ono što bismo mi napravili jest smanjenje prireza sugrađanima. U narednih četiri godine prirez bismo prepolovili u odnosu na ono što imamo danas. Imali bi veća ulaganja u obrazovanje; gradonačelnik ulaže manje u obrazovanje, a gradske škole zahtijevaju obnovu,” navodi Maras. Poručio je kako proračun u 2019. ne osigurava razvoj grada već služi za političku trgovinu i proračun je ponovljenih obećanja.

Zvane Brumnić, predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska!-Progresivnog saveza osvrnuo se na ono što građani dobivaju za 8 milijuna kuna koje uplaćuju u proračun. Zapitao se zašto se u gradu ne pristupa razvoju prometa, zašto ne postoji jedan glavni plan za rješavanje zagrebačkog prometa.

Ustvrdi je kako je posve nelogično bilo ići u rekonstrukciju rotora u Remetincu, bez da se prethodno sagradi Jarunski most. “Da se on sagradio 20 do 30 posto svih gužvi iz zapadnog dijela grada bile bi izbjegnute“, istaknuo je Brumnić.

Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić ponovno se osvrnuo na neostvarena obećanja gradonačelnika Bandića, prije svega na izgradnju sljemenske žičare i činjenicu da ona do 2020. godine neće biti izgrađena.

Spomenuo je kako su najveći gubitaši u Proračunu Grada Zagreba za 2019. godinu djeca, mladi i sportaši. Tako je za novoizgrađene sportske objekte u prošloj godini bilo namijenjeno 117 milijuna kuna, a u 2019. iznos je smanjena za 15 posto, na 100 milijuna kuna. Novac za obnavljanje školskih zgrada smanjen je pak za 5,6 posto u odnosu na prošlu godinu.

Po pitanju Proračuna Grada Zagreba novinarima su se još obratili gradski zastupnici Saša Molan (SDP) i Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez).

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni