„Ne želimo skuplju vodu ni odricanje od svog prirodnog bogatstva“

„Ne želimo skuplju vodu ni odricanje od svog prirodnog bogatstva“

„Projekt Regionalni vodoopskrbni sustav Zagreb-Istok pred samim je dobivanjem građevinske dozvole, a sada se riskira njegova realizacija. Kako objasniti stanovnicima istočnog djela županije koji nemaju vodu, a godinama izdvajaju novac za gradnju vodoopskrbnog sustava da je njihova sudbina u rukama Grada Zagreba“ rekao je župan Kožić

„Ne slažemo se s Nacrtom prijedloga Uredbe o uspostavi uslužnih područja prema kojoj područje Zagrebačke županije ne predstavlja jedno uslužno područje isporučitelja vodne usluge. Ne želimo da naši stanovnici plaćaju skuplju vodu te da našim prirodnim bogatstvom upravlja Zagrebački Holding“, zaključak je jučerašnje sjednice Županijske skupštine Zagrebačke županije.

Naime, objavljeni konačni Nacrt prijedloga Uredbe znači da bi gotovo svi vodoopskrbni sustavi koji se nalaze na području Zagrebačke županije trebali potpasti pod upravljanje Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga. Na taj način gotovo 1/4 stanovnika cijele Hrvatske, oko 1.050.000 ljudi, koristila bi jednog davatelja vodne usluge, dok bi preostale 3/4 bile podijeljene na 18 uslužnih područja. Analizom trenutnih cijena vode na području Zagrebačke županije može se zaključiti, prihvati li se ovakva Uredba, da će doći do povećanja cijene vode.

Nacrtom prijedloga Uredbe, uslužno područje br. 7 obuhvaća Grad Zagreb, te sve gradove i općine u Zagrebačkoj županiji isključujući Grad Zaprešić i općine Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća koji su obuhvaćeni uslužnim područjem br. 6 koju čine svi gradovi i općine u Krapinsko-zagorskoj županiji.

„Ovakav nacrt prijedloga, koji nas spaja s Gradom Zagrebom za nas je apsolutno neprihvatljiv“ ponovio je župan Stjepan Kožić nadodavši kako se ovaj konačni nacrt prijedloga Uredbe, predložen od nadležnog Povjerenstva i objavljen u petak 14. veljače 2014. godine na službenim web stranicama Ministarstva poljoprivrede, bitno razlikuje od onoga koji je prezentiran 19. prosinca 2013. godine u prostorijama Hrvatskih voda. Tom prilikom rečeno je kako bi na području Republike Hrvatske trebalo biti uslužnih područja koliko i županija. Prezentiran je nacrt prijedloga Uredbe o uspostavi uslužnih područja po kojemu je područje Zagrebačke županije posebno uslužno područje, osim grada Samobora, Svete Nedelje te općine Stupnik koji spadaju pod uslužno područje Zagreba, te općine Jakovlje, koja spada pod uslužno područje Krapinsko-zagorske župani

Zašto je Vlada promijenila odluku?

„Nama nije poznato zašto je Vlada promijenila odluku po kojoj Zagrebačka županija više nije jedno uslužno područje, nismo dobili pravo objašnjenje. Meni se čini da je to politički, a ne stručni razlog“ poručio je Kožić. Istaknuo je i kako je Vlada RH naručila izradu stručne studije od strane nizozemskih konzultanata koja je pokazala da su dva osnovna kriterija za određivanje granica uslužnih područja: geografsko okrupnjavanje na razini županija i proizvodnja vode od minimalno 3 milijuna m3 godišnje. Zagrebačka županija udovoljava svim kriterijima, a godišnje proizvodi četiri puta više vode od navedenog minimuma. „Zašto se ne sluša struka i ne poštuje studija?“ pitao se Kožić.

Postoji mogućnost i da se projekti s indikativne liste Hrvatskih voda koji se tiču Zagrebačke županije za sufinanciranje iz strukturnih i kohezijskih fondova EU neće moći realizirati. „Projekt Regionalni vodoopskrbni sustav Zagreb-Istok pred samim je dobivanjem građevinske dozvole, a sada se riskira njegova realizacija. Kako objasniti stanovnicima istočnog djela županije koji nemaju vodu, a godinama izdvajaju novac za gradnju vodoopskrbnog sustava da je njihova sudbina u rukama Grada Zagreba“ rekao je župan.

Sjednici Županijske skupštine prisustvovali su i saborski zastupnici s područja županije kao i većina gradonačelnika i načelnika koji su podržali mišljenje Skupštine. Do 3. ožujka otvorena je Javna rasprava o spomenutom Nacrtu prijedloga Uredbe. Županijska skupština proslijedit će svoje mišljenje Ministarstvu poljoprivrede, čiji se predstavnici, iako pozvani, nisu odazvali sjednici. (zg-magazin)