“Ne želim ići na posao u pelenama i bez zuba!”

“Ne želim ići na posao u pelenama i bez zuba!”

Prosvjednici su pred Vladom RH i Saborom poručili da nisu »roba« te istaknuli svoje glave zahtjeve – zaustavljanje rada na crno i rada na određeno vrijeme do kraja radnog vijeka te zatražili pravo na punu starosnu mirovinu s navršenih 65 godina starosti

Zaposlenici dječjih vrtića, kulturi i medijima, njih četiristotinjak prosvjedovalo je u četvrtak na Trgu sv. Marka protiv podizanja dobi za umirovljenje iznad 65 godina starosti. Noseći veliki transparent s natpisom »Za dostojanstven rad i starost – ne radu do 67«, povorka »naoružana« zviždaljka, trubicama, transparentima i zastavama je nešto iza 17:30 prodefilirala i Trgom bana Jelačića, na kojem je u navijačkoj zoni počelo praćenje SP-a u nogometu na velikom ekranu i krenula prema Markovu trgu. Povorka je na trenutak poremetila praćenje utakmice i na tren skrenula pozornost s »najvažnije sporedne stvari na svijetu« na mnogo ozbiljnija događanja u Hrvatskoj.

Prosvjedom u organizaciji organizirao je Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK), udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Na nizu transparenata moglo se, među ostalim pročitati: »Ne želim na posao ići u peleni i bez zuba«, »Rad po mjeri čovjeka – za bolje uvjete rada odgojitelja«, »25 djece – jedna baka« i dr.

Prosvjednici su pred Vladom RH i Saborom poručili da nisu »roba« te istaknuli svoje glave zahtjeve – zaustavljanje rada na crno i rada na određeno vrijeme do kraja radnog vijeka te zatražili pravo na punu starosnu mirovinu s navršenih 65 godina starosti. Usprotivili su se povećanju penalizacije prijevremenih mirovina jer, tvrde kako odgojitelji u njih idu samo kad zaista više ne mogu raditi. Traže i da se ispita mogućnost uvođenja beneficiranog radnog staža za odgojitelje. Čelnik SSSH Mladen Novosel odlučno je najavio da »podizanje dobi za umirovljenje neće proći u Hrvatskoj«.

»Nećemo raditi do groba nego do godina kada još uvijek možemo uživati u našoj starosti«, istaknuo je. Predsjednica SOMK-a Božica Žilić poručila je ministru rada i mirovinskoga sustava Marku Paviću da na dobrobit hrvatskih građana odustane od »suludih ideja produljenja radnog vijeka«, a ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak da ne zaboravi na odgojitelje jer su oni prvi učitelji, od njih sve kreće. Premijera Andreja Plenkovića pozvala je da pojača mehanizme nadzora i kontrole nad gradovima i općinama, njihovim osnivačima, jer oni »provode svoje zakone«. (B. J. / Hina)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni