Ne žele kancerogeni otpad u svom “dvorištu”

Ne žele kancerogeni otpad u svom “dvorištu”

»U tim česticama ima kancerogenih tvari, kao što je siporeks, čak i azbesta Iako u Gradu se pravdaju da će on ići u Resnik«, govori Sandra Rožić iz Podsuseda. Smatra kako ne postoji metoda koja bi izdvojila azbest od drugih čestica. Kazala je i kako očekuje da se čuje volja građana cijelog zapadnog djela Zagreba

Na adresi Park Stara Trešnjevka, ispred Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša u srijedu je održana tiskovna konferencija stanovnika Podsuseda, Brezovice, Resnika i članova nekoliko ekoloških udruga. Sandra Rožić, članica udruge Eko 2000, ali i stanovnica Podsuseda kazala je kako su ona i njezini sumještani donijeli peticije i prigovore na Stratešku studiju nacrta plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu. Kaže kako su samo na području Podsuseda sakupili više od 4000 potpisa građana protiv tamošnjeg odlagališta građevinskog otpada, dok je u kutijama još oko 1000 prigovora. Kaže kako njezina udruga djeluje globalno te da djeluju sa stanovnicima Brezovicom i Resnikom. Pritom nadodaje: »Ovo je problem cijelog Zagreba, a ne samo parcijalno nekih njegovih kvartova«.

Okupljeni su poručili da ne ne žele takvo što u naseljenim područjima djelovima Zagreba i okolice. Rožić ističe kako je problem kod Podsuseda taj što im se ondje želi postaviti novo reciklažno dvorište za građevinski otpad i zemljane iskope s mehaničkom obradom te njegovim skladištenjem. Nadodaje kako bi ondje bile drobilice koje bi usitnjavale i drobile taj građevinski otpad, »a zna se što je u građevinskom otpadu«. Naša sugovornica upozorava kako bi te čestice bi letjele zrakom u opsegu do deset kilometara. Prema njezinim riječima tim je postupkom zahvaćen veliki dio Zagreba.

Sanja Rožić

Zabrinuti za zdravlje (su)građana

»U tim česticama ima kancerogenih tvari, kao što je siporeks, čak i azbesta Iako u Gradu se pravdaju da će on ići u Resnik«, govori Rožić. Smatra kako ne postoji metoda koja bi izdvojila azbest od drugih čestica. Kazala je i kako očekuje da se čuje volja građana cijelog zapadnog djela Grada jer je oko Medvednice svuda oko njih otpad.

Mlađi stanovnik Susedgrada, Josip Filipović , zabrinut je za zdravlje sugrađana i njihove djece. Kao najveći problem istaknuo je postrojenje sa drobilicom kojem se oni beskompromisno prote. Njemu osobno smetala bi i velika buka koju bi proizvodila spomenuta drobilica, ali i prašina koja bi bila posljedica usitnjavanja tog otpada. Kaže kako je Susedgrad u crvenoj zoni u zoni letećih čestica manjih od deset mikrometara. Napominje kako on, ali i njegovi susjedi boluju od respiratornih bolesti te da je najčešće riječ o astmi i sličnima. Stanovnicima Podsuseda smeta bivša cementara, dok su otkupnu stanicu za metale stariji građani otjerali na drugu lokaciju, kaže Filipović.

»Sada nam se pod egidom sanacije klizišta, koju podržavamo, gura odlagalište otpada«, dodaje.

Filipović je mišljenja da takvo postrojenje, prema zakonu, ne smije biti blizu naselja u krugu od petstotine metara, a njegova je kuća udaljena stotinjak metara od predviđene lokacije.

No da nije problem samo u Podsusedu i Susedgradu, svjedočila odvjetnica građana Brezovice Ljiljana Maravić Pirš. Kazala je kako se građani protive gradnji kompostane u svom dvorištu te su zabrinuti za zdravlje svojih članova obitelji i sebe samim. Kominukaciju s Gradom ocijenila je »lošom«, nadodavši da to nije problem samo Brezovice, već cijelog Zagreba. Inzistirala je na tome da tijela javne vlasti počnu komunicirati sa građanima i da gradski oci konačno počnu slušati primjedbe i prigovore.

»Bude li Grad bude i dalje ignorirao te probleme, doći će do teškog oštećenja zdravlja građana, ali i okoliša. Građani odlučiti sami kako će dalje postupati«, zaključuje Maravić Pirš.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni