“Ne štrajkaju samo zbog plaća, nego i zbog stanja u obrazovnom sustavu”

“Ne štrajkaju samo zbog plaća, nego i zbog stanja u obrazovnom sustavu”

Zagrebački SDP u subotu je na konferenciji za novinare u stranačkim prostorijama podržao zahtjev sindikata za povećanjem plaća prosvjetnim radnicima i štrajk u školama. Kako je istaknuto, štrajk se treba nastaviti dok se ne ispune uvjeti.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras ustvrdio je kako je nevjerojatno je da hrvatska Vlada u ovom trenutku ne može naći 400 milijuna kuna i uložiti ih u obrazovanje čime bi započela promjene cijelog stanja u obrazovnom sustavu. Izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom učitelja i nastavnika štrajku u Hrvatskoj i Zagrebu te je pohvalio i roditelje učenika kojih je “više od 85 % podržalo štrajk”.

Maras se osvrnuo i na „nevjerojatnu“ konferenciju za novinare predsjednika Vlade Andreja Plenkovića vezano uz odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na kojoj je na upit novinara o zahtjevima za povećanje plaće prosvjetarima Plenković sarkastično odgovorio da je malo 17 % što se traži, da će se predložiti da svima plaća bude 100 % veća.

„Premijer Plenković podcjenjuje ne samo građane Republike Hrvatske, nego i struku učitelja i nastavnika, a podcjenjuje i novinare. Jednostavno bagatelizira i banalizira cijelu situaciju i moram priznati da mi izgleda kao čovjek koji nije svjestan situacije niti koliko je bitno da se ulaže u obrazovanje da bi sutra imali bolju Hrvatsku“, izjavio je Maras.

Kritizirao je i prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o povećanju plaća u sustavu obrazovanja.

„Povećanjem plaća za učitelje koji rade u cjelodnevnom boravku u Gradu Zagrebu nije napravio ništa osim što je napravio nesporazum i sukob u zbornici, izdvojio jedne učitelje od drugih. Umjesto toga treba uvjetovati da se ispune materijalni zahtjevi prosvjetara“, istaknuo je.

Nastavnica matematike i fizike u srednjoj školi i tajnica zagrebačkog SDP-a Tanja Djaković osvrnula se na reformu obrazovanja te je istaknula da se radi samo o jednom projektu – „Škola za život“, a ne o reformi u cjelini. Napomenula je kako su glavni nositelji tog projekta učitelji koji nisu u potpunosti za njega pripremljeni, nemaju dovoljno materijala i rade u neadekvatnim uvjetima. Dodala je kako je razloga za štrajk previše i izrazila je zadovoljstvo neviđenim odazivom učitelja i nastavnika.

„Ne radi se o štrajku za plaću nego prosvjedu nezadovoljstva cjelokupnim stanjem u obrazovanju koje su kreirali ministrica Divjak i ljudi oko nje, a premijer Plenković je to dopustio jer ga nije briga za obrazovanje“, zaključila je Djaković.

Predsjednik Savjeta za visoko obrazovanje, znanost i inovacije SDP-a Hrvatske doc. dr. Emil Tafra je rekao da se već duže vrijeme u obrazovanju vide negativni trendovi, počevši od PISA testova do rezultata državne mature.

„Reforma koja je sada u školama niti po sadržaju, niti po načinu primjene ne odgovara cjelovitoj kurikularnoj reformi i skeptični smo koliko će uspješno pokrenuti negativne trendove, ne samo ako želimo hvatati korak sa naprednim zemljama zapada i svijeta nego i ne zaostajati za zemljama iz našeg okruženja”, istaknuo je Tafra.

Ivana Vranješ

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t