Ne napuštajte Hrvatsku bez međunarodne oznake na automobilu

Ne napuštajte Hrvatsku bez međunarodne oznake na automobilu

Upozorenje skijašima koji odlaze u inozemstvo

Svi koji se ovih dana namjeravaju automobilom do inozemnih skijališta treba li bi biti upoznati s obavezom da na vozilu imaju postavljenu HR naljepnicu.

Ono što se kolokvijalno nazivamo HR naljepnicom u Pravilniku o registraciji i označavanju vozila zove se razlikovna oznaka Republike Hrvatske na vozilu u međunarodnom prometu.

Bez HR naljepnice, kao međunarodne oznake, automobilom se ne smije napustiti teritorij Republike Hrvatske. Iznimno se u prometu unutar Europske unije bez naljepnice HR smiju kretati samo vozila koja imaju nove registarske pločice – sa zvjezdicama i oznakom HR na plavoj podlozi. Time je sve rečeno.

Dogodi li se ipak da se vozač zatekne na granici bez naljepnice, može mu se dogoditi da će platiti kaznu, biti primoran kupiti naljepnicu ili se čak vratiti kući, upozoravaju iz Autokluba Maksimir. Naime, ne treba se pouzdati da se baš na svakom graničnom prijelazu može u svako doba dana i noći kupiti HR naljepnica.

Zbog toga vozače upozoravaju neka pravodobno nabave naljepnicu, ali ne bilo kakvu. Njena veličina, oblik slova i zabrana bilo kakvih reklama ili drugih poruka na njoj, točno su propisani.

Pravilnik o registraciji i označavanju vozila propisao je da je HR naljepnica bijele je boje, elipsastog oblika čija je velika os duljine 175 mm, a mala os duljine 115 mm, na kojem su otisnuta slova HR crne boje, visine 80 mm, dok je širina trupa slova 10 mm. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni