“Ne gasimo Jabuku, već iseljavamo udrugu koja ju vodi u stečaj”

“Ne gasimo Jabuku, već iseljavamo udrugu koja ju vodi u stečaj”

Iz Grada Zagreba danas su priopćili kako nije istina da se zatvara klub Jabuka, o čemu su izvještavali neki mediji.

Tvrde da će to ostati prostor namijenjen mladima, ali da će njime upravljati oni koji će na javnom nadmetanju dati najbolje uvjete i najbolji program te, »za razliku od dosadašnje prakse, u partnerstvu s Gradom i u interesu mladih i kulture mladih taj prostor voditi prema dogovorenim uvjetima, transparentno i na zakonit način«.

»Grad Zagreb i Glazbeno scenski klub Jabuka sklopili su dana 20. lipnja 2001. Ugovor o privremenom korištenju prostora na adresi Jabukovac 28, površine 147,08 m², na vrijeme od godinu dana. Nakon višegodišnjeg pokušaja reguliranja odnosa s obzirom na istek ugovorenog roka korištenja, pokrenut je postupak iseljenja 2015., ali je i nakon toga s predstavnicima korisnika održano niz sastanaka na kojima im je Grad Zagreb nudio rješavanje zakupnog odnosa. Međutim, korisnici nisu bili spremni prihvatiti niti jedan prijedlog Grada Zagreba pa je sudski postupak radi iseljenja nastavljen«, navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je po ishođenju pravomoćne i ovršne presude pokrenut ovršni postupak radi iseljenja u kojem je doneseno pravomoćno rješenje o ovrsi i po sudu određen dan deložacije.

»Smatramo potrebnim istaknuti da udruga nije u likvidaciji, već je nad udrugom proveden stečajni postupak, koji postupak je otvoren rješenjem suda, koji je imenovao i stečajnog upravitelja. Do stečaja nije došlo zbog radnji trećih osoba, već isključivo iz razloga jer udruga nije poslovala u skladu sa zakonom, nije održavala godišnje skupštine, nikada nije imala niti jedan otvoren račun, niti je plaćala preuzete obveze«, tvrde u Gradu.

Prema navodima iz Ureda gradonačelnika na današnji dan dug prema Gradu Zagrebu s osnova korištenja prostora Jabukovac 28 iznosi gotovo pola milijuna kuna te se ovim putem, iseljenjem stečajnog dužnika, nekretnina vadi iz stečajnog postupka upravo s namjerom da se osigura nastavak kulturne djelatnosti u prostoru.

»Dakle, Grad Zagreb nema namjeru zatvarati Jabuku, već iseliti udrugu u stečaju, raspisati javni natječaj i osigurati nastavak iste kulturne djelatnosti«, ističe se u priopćenju uz napomenu da su se u njemu navedene činjenice javno dostupne i provjerljive, »a sve ostalo su zlonamjerne objede trećih osoba koje su godinama koristile poziciju udruge radi ostvarenja osobne koristi«.

Drugim riječima: »Spinovi i pokušaji da se kultni zagrebački klub poistovjeti s onima koji godinama bespravno koriste gradski prostor, koji unatoč pokušajima Grada da se međusobni odnosi urede na zakonski utemeljen i partnerski način nisu za to pokazivali pravi interes, irelevantni su jer iza njih ne stoje činjenice«.

»Vraćanjem Jabuke mladima 2001. Grad i gradonačelnik Bandić pokazali su što je prioritet, uostalom kao i u slučaju spašavanja od tajkunizacije kultnih zagrebačkih kina među kojima je i kino Europa«, piše među ostalim u priopćenju.

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni